Grupul de inițiativă în politici publice VERTIK pentru Viitor organizează în data de 9 martie, începând cu ora 17:00, o dezbatere publică despre oportunitatea introducerii și urmăririi unui set de indicatori de măsurare și evaluare a egalității de gen în România.

De ce avem nevoie de date mai bune? VERTIK consideră că diferențele de gen înregistrate de România nu sunt măsurate și evaluate în mod regulat în baza unor indicatori statistici agregați. Ne propunem să contribuim la elaborarea unor indicatori naționali ai egalității de gen prin care să diminuăm aceste diferențe.

Estimăm decalaje dintre femei și bărbați în următoarele domenii:

  • participarea economică și accesul femeilor la oportunități;
  • promovarea femeilor de carieră în poziții de decizie în politică, management și administrație;
  • rata de ocupare în câmpul muncii;
  • plată și salarizare egală pentru muncă și valoare adăugată egală;
  • acces la finanțare pentru start-up-urilor cu antreprenoriat feminin;
  • rata de abandon școlar în mediul rural;
  • reintegrarea profesională a femeilor din mediul rural.

Pentru a rezolva această problemă a decalajelor, VERTIK va fundamenta împreună cu grupul de lucru din cadrul proiectului Femeie Lider o propunere de politică publică. Considerăm că este esențial ca perspectiva de gen să fie plasată în centrul procesului de elaborare a politicilor, inclusiv în planificarea bugetară.

Indicatorii statistici agregați vor permite integrarea perspectivei drepturilor femeilor și egalității de șanse în procesele de elaborare a politicilor publice și vor asigura reprezentarea femeilor la toate nivelurile procesului decizional politic. Știm că furnizarea informațiilor practice, bazate pe dovezi, vor contribui la luarea unor decizii politice care să aducă România mai aproape de egalitatea de gen și să îmbunătățească atât viața femeilor, cât și pe cea a bărbaților.

Daniela Șerban, Inițiator și Președinte VERTIK pentru Viitor: „Avem nevoie de implementarea în politicile publice și programele de finanțare a unui sistem de indicatori statistici SMART privind diferențele de gen în domenii cheie și, astfel, să urmărim înjumătățirea rapidă a decalajelor dintre femei și bărbați. Este vital să accelerăm integrarea României în sistemul de valori al Uniunii Europene prin creșterea vitezei de recuperare a diferențelor și decalajelor de gen de la o durată medie de recuperare de 107 ani specifică Europei de Est la 54 de ani cât este durata medie în Europa Occidentală. În final, vom încuraja antreprenoriatul feminin și creșterea ratei de ocupare a femeilor în piața muncii, cu impact direct în PIB-ul și bugetul României. Doar împreună putem construi o viziune pe termen lung pentru România.”

Raluca Nicolaescu, Head of Marketing Mastercard România: „Pe parcursul celor 4 ediții, Mastercard Index of Women Entrepreneurs, raportul care prezintă progresul și reușitele femeilor de afaceri din întreaga lume, ne-a arătat că, în ciuda diferențelor și decalajelor de gen, femeile din România au continuat să depășească numeroase provocări și au reușit să aibă un impact direct asupra bunăstării societății din care fac parte, generând creștere economică. Însă acum, mai mult ca oricând, este important ca autoritățile, companiile private și organizațiile locale să-și dea mâna, atât pentru conturarea de politici publice, cât și pentru oferirea unor programe de sprijin potrivite, care facilitează accesul femeilor la oportunități, contribuie la fructificarea potențialului neexplorat și, prin urmare, contribuie la un viitor mai bun pentru acestea și comunitate”.

La eveniment vor participa oficiali ai Senatului României, Comisiei Europene, Băncii Europene de Investiții, Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați, reprezentanți ai mediului legislativ și guvernamental din România, antreprenoare cu experiență, lideri din lumea afacerilor, reprezentanți ai asociațiilor de antreprenori și femei de afaceri, alte asociații interesate de subiect, precum și presă.

Echipa VERTIK care a fost implicată în acest demers este formată din Daniela Șerban, Daniela Aldescu, Marcela Colica, Anamaria Corca, Melisa Menagi, împreună cu Ambasadoarele VERTIK – Dana Lupșa, Diana Mardarovici, Cristina Chiorsac, Marilena Gheorghe, Cristina Grigore, Cătălina Verdeș, Adina Risipitu, Diana Maria Georgescu, Mariana Stan și Roxana Haja.

Partenerul Strategic al evenimentului este Banca Europeană de Investiții. Partener principal al proiectului este Mastercard. Partener instituțional: Insight Exec. Parteneri media: Radio Romania Actualități, Financial Intelligence, Juridice, Money.ro, Project-E, Economistul, România Durabilă, Club Economic.

Agenda evenimentului

Sesiunea I
Politici publice europene și naționale în egalitatea de gen și antreprenoriat, indicatori și evaluare
Invitați:
Anca Dragu, Președinta Senatului României
Agnieszka Wojdyr, Consilier politici antreprenoriale și IMM, Directoratul General Întreprinderi și Antreprenoriat (DG GROW), Comisia Europeană
Lara Tassan Zanin, Director România, Banca Europeană de Investiții
Luminița Popescu, Secretar de Stat, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între femei și bărbați
Invitat special
Marta Życińska, Vicepreședinte Marketing și Comunicare, CEE Mastercard
Moderator: Daniela Șerban, Inițiator și Președinte VERTIK pentru Viitor

Sesiunea II
Cariere de succes și modele de reușită, accesul femeilor la participarea economică și oportunități
Speakers:
Ana Maria Mihăescu, Membru Consiliu de Administrație MedLife și Raiffeisen Bank
Paloma Castro Martinez, Fondator inițiativa europeană WeInvest, fost director global Louis Vuitton Moet Henessy, Lime, TedX Speaker
Maria Axente, Director Inteligență Artificială, Pricewaterhouse Coopers Marea Britanie
Carmen Gavrilescu, Antreprenor Food Consulting Development, Președinta Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu
Andreea Răducan, Președinte Fundația Olimpică Română
Dana Lupșa, Ambasadoare VERTIK
Moderator: Radu Magdin, Consultant și Trainer, Leadership și Empowerment

Sesiunea III
Definirea, măsurarea și urmărirea unor indicatori de egalitate de gen în România. Discuție interactivă pe marginea problematicii identificată de VERTIK.
Participanți: Asociații profesionale și părți interesate
Moderator: Daniela Șerban, Inițiator și Președinte VERTIK pentru Viitor
Facilitator: Diana-Maria Georgescu, Ambasadoare VERTIK

Autor

Write A Comment