În orașul  Iași încep să se facă lucruri mari. Atelierele Pegas inițiază un proiect pilot privind un sistem inteligent de închiriere a bicicletelor, sistem asistat prin GPS.

Proiectul va trece linia de start anul acesta în luna septembrie, fiind puse la dispoziție 150 de biciclete și 50 de stații de închiriere. După o lună jumătate, mai exact 45 de zile, proiectul va lua sfârșit și se vor trage concluziile.

Bicicletele vor putea fi achiziționate doar prin intermediul unei aplicații mobile  sau un device asemănător. Fiecare bicicletă va avea un dispozitiv al cărui sistem va fi asistat prin GPS; inițiatorii proiectului promit, însă, și multe alte funcții.

Vom implementa un sistem de închiriere cu ajutorul telefonului mobil a bicicletei prin semnal GSM și Bluetooth (rezervare prin aplicație, deblocare antifurt, rulare și apoi blocare a bicicletei prin aplicație precum și plata automată a cursei prin telefon). (…) Rata de reînnoire a parcului, bicicletele vandalizate, mentenanța și dezvoltarea sistemului vor fi acoperite de publicitatea de pe aripile bicicletelor. Pentru recuperarea investiției estimăm că un preț de 1,9 lei pe 30 minute ar acoperi cheltuielile. Recuperarea investițiilor se va face pe mai mulți ani de zile. O să mai reținem un depozit de 69 lei pentru eventuale stricăciuni, depozit ce va fi restuit la cerere prin dezabonare de la sistem, spun inițiatorii proiectului.

Se pare că acest sistem de bike-sharing  se află în faza de pregătire în mai multe orașe din Europa, iar Iașul ar putea fi, în urma concluziilor din toamnă, printre primele orașe care îl implementează. Sistemul a fost lansat chiar și în China în urmă cu câteva luni, iar localnicii au fost foarte încântați.

Astăzi, 27 iunie, în urma ședinței Consiliului Local, SC Atelierele Pegas SRL vor încheia un parteneriat cu Primăria Iași, pentru implementarea sistemului.
Astfel, municipalitatea va avea sarcina de a pune la dispoziție spațiile publice destinate amplasării stațiilor, iar Poliția Locală va trebui să demareze o campanie de informare care să prevină furtul ori vandalizarea bicicletelor parcate pe raza orașului.

Autor

Ramona este redactor și surprinde partea nevăzută a României, o parte frumoasă care crește odată cu poveștile pe care le transmite.

Write A Comment