Azi 17.04.2020 ora 10.00, portalul www.imminvest.ro a fost deschis pentru inscrierea potentialilor beneficiari ai programului IMM INVEST ROMANIA.

Portalul a inceput sa fie accesat inca de la ora 5.30, a inregistrat o crestere graduala a numarului de utilizatori in jurul orei 8.30 (2.785 utilizatori), la ora locala 10.00, ora deschiderii oficiale a aplicatiei, a avut loc o crestere brusca a numarului de solicitari, care a atins un numar de 397.000 de accesari/minut, provenite din 132.000 de conexiuni.

Acest volum de trafic a blocat comunicarea dintre portal si beneficiari. Mai mult decat atat, printr-o stranie “coincidenta”, ambele site-uri, www.fngcimm.ro si www.imminvest.ro, s-au blocat in acelasi moment, cu toate ca sunt gazduite in locatii distincte, de catre provideri diferiti.

Conform reprezentantilor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, dezvoltarea aplicatiei si testarile acesteia, au fost facute dupa cele mai inalte standarde de performanta. Pentru a intelege experienta utilizatorului, aplicatia a fost testata timp de 2 saptamani de catre salariatii FNGCIMM, care au creeat peste 1.700 de conturi de test. De asemenea, aplicatia a fost expusa unei perioade de testare publica, care s-a desfasurat pe parcursul a 14 zile, timp in care peste 1.650 de potentiali beneficiari ai programului, s-au inscris in regim de testare. La finalul perioadei de proba, au fost efectuate teste de incarcare in conditiile unui trafic de 3 milioane de utilizatori intru-un interval de doua ore.

Cu toate acestea, in dimineata zilei de 17 aprilie, nici macar un singur beneficiar nu a putut sa se inregistreze, mai mult ambele site-uri care deserveau programul, asa cum am mentionat anterior, au fost blocate. Aceste elemente au ridicat suspiciuni intemeiate privind un posibil atac cibernetic sofisticat, iar in acest sens organele abilitate au fost sesizate.

Echipa FNGCIMM ii asigura pe toti antreprenorii, ca in cel mai scurt timp procesul de inscriere va fi reluat in parametri optimi, urmand ca toata procedura de inregistrare sa fie reluata, pas cu pas de la 0.

Toti beneficiarii vor beneficia de sanse egale de a se inscrie in program, principiul de inscriere in program nu este “primul venit, primul servit”. Aplicatia va ramane deschisa pana la sfarsitul acestui an, plafonul alocat fiind de 15 miliarde de lei.

Momentul reluarii deschiderii aplicatiei va fi anuntat din timp, pe site-ul www.fngcimm.ro, www.imminvest.ro si anuntat public printr-un comunicat de presa.

Mai trebuie retinut ca acesta platforma este un registru unic electronic prin care se analizeaza doar daca aplicantul este eligibil si are statut de IMM, dar nu reprezinta, acordul de finantare. Dupa inregistrare, aplicantul este directionat la banca selectata, finantatorul va face analiza solvabilitatii. Dupa analiza bancii, documentatia se retransmite la fond pentru a garantarea creditului.

Autor

Pasionat de business si jurnalism

Write A Comment