News

România, pe scena marilor jucători în outsourcing. Orașul Iași, nominalizat la Gala din Varșovia

Orașul din România nominalizat la categoria “orașul anului pentru dezvoltarea industriei IT & Outsourcing din Europa Centrală și de Est (în afara Poloniei)” este IAȘI

România a devenit, în ultimii ani, o destinație extrem de atractivă pentru jucătorii internaționali din outsourcing, datorită întregului ecosistem oferit în această industrie.

În traducere, „outsourcing” înseamnă „utilizarea resurselor externe” și reprezintă, la nivel global, o industrie de un trilion de dolari: mai mult de jumătate în industria IT, iar restul în domenii precum servicii de call center, logistică și servicii de distribuție, HR, customer support etc.

Cum este posibil?

Decizia companiilor globale de a intra și de a investi pe piața BPO și SCC din România are la bază costurile relativ mici pe care le are investiția în comparație cu statele vest-europene, condițiile de operare cu piața locală și riscurile economice asumate de către marii jucători din industria outsourcing.

Potrivit unui studiu realizat de Association Business Service Leaders (ABSL), industria BPO a înregistrat creșteri cuprinse între 10-30% în ultimii ani și continuă să se mărească, având șanse să devină domeniul cu cea mai mare angajabilitate. Acest lucru solicită, în consecință, o forță de muncă specializată, cu experiență practică și cunoștințe aprofundate în domeniul limbilor străine.

În perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2018 se va desfășura la Varșovia (Polonia) Gala de Premiere CEE Shared Servicer and Outsourcing Awards. În cadrul galei, companiile globale de servicii partajate, proiectele de servicii pentru afaceri și profesioniștii sectorului vor primi premii de recunoaștere pentru contribuția lor la dezvoltarea sectorului de servicii pentru întreprinderi.

Alături de Polonia, în calitate de cea mai puternică locație din regiune, pe scena marilor jucători în outsourcing vor fi țări precum Cehia, Ungaria, România, Letonia și Lituania.

Orașul din România nominalizat la categoria “orașul anului pentru dezvoltarea industriei IT & Outsourcing din Europa Centrală și de Est (în afara Poloniei)” este IAȘI, pentru promovarea la nivel international a avantajelor și capabilităților oferite.

De asemenea, FAB LAB IAȘI – cel mai mare spațiu de coworking din zonă – este nominalizat la la categoria “Cea mai bună colaborare între mediul de business și cel universitar”, în cadrul parteneriatului dezvoltat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași.

Alte nominalizări din România: Allianz Technology – Actuarial Support Center:  „Cel mai mare furnizor de servicii unice” și SCC Heroes cu operațiuni în Ungaria: „Compania de recrutare a anului”.

La doar trei luni de la deschidere, FAB LAB IAȘI a reușit să implice unele dintre cele mai importante entități din domeniul tehnologic din Moldova: s-au desfășurat evenimente tehnologice (Hackathon Codecamp, RoboWare, Hackathon TechFest etc.), s-au ținut săptămânal aprox. 200 de cursuri și seminarii de IT, robotică și inginerie și s-a bucurat de un număr de 4.500 de persoane care i-au trecut pragul.

Atenția Fab Lab a fost direcționată și către plasarea orașului Iași pe harta marilor jucători tehnologici prin promovarea la nivel internațional a avantajelor și a capabilităților oferite. Astfel, au fost demarcate initiative cu entități naționale și internaționale, precum Invest in Austria, organizat de Ambasada Austriei la București, Get ready for GDPR 2018, organizat de Ambasada Olandei la București, vizita delegației World Bank la Iași, Venture Cup Denmark.

Spațiul dedicate celor pasionați de tehnologie este de peste 700 m2 și include zone de demonstrații/concursuri, săli de cursuri și video/conferințe, birouri și co-working. În parteneriat cu mediul academic, Fab Lab Iași propune programe de stimulare a studenților și absolvenților de la facultățile de profil tehnic pentru facilitarea inovației, a fabricației digitale și a spiritului antreprenorial.

Laboratorul de fabricație digital este echipat cu mașini cu comandă numerică, se pot folosi imprimante 3D, mașini de frezat, imprimante de circuite electronice, iar capacitatea sălilor de conferințe este 20-50 de persoane.

Astfel, inițiatorii FAB LAB IAȘI au în vedere formarea unei comunități tehnologice prin care să reunească grupuri de inițiativă, profesioniști, profesori, studenți, antreprenori și companii, în vederea organizării unor evenimente de profil și maximizarea potențialului regiunii Moldovei.

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment