Noul an aduce antreprenorilor o nouă ocazie de a obține finanțare pentru afacerile lor. Conform declarațiilor ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, programul Start-Up Nation va începe în luna aprilie a acestui an. În cadrul sesiunii, statul urmează să acorde fonduri nerambursabile pentru investiții în valoare de maximul 200.000 de lei antreprenorilor înscriși.

De asemenea, sunt invitați la depunerea dosarelor și antreprenorii care nu au primit finanțare în ediția organizată anul trecut. Bugetul pentru 2018 cuprinde suma de 700 de milioane de lei destinată programului, urmând să fie solicitată diferența până la 2 miliarde de lei, credite de angajament.

„Se vor putea înscrie în sesiunea Start Up Nation 2018 și cei care au participat în 2017 și nu au fost admiși la finanțare, pentru că voi face derogare de la acea limită de un an a vechimii firmelor”, declară Ilan Laufer.

Banii alocați pentru Start Up Nation 2018 vor ajunge la aproximativ 10.000 de afaceri, cu 1.400 mai multe față de anul trecut.

Suma de 2 miliarde de lei destinată programului Start-Up Nation face parte dintr-un fond de 4,5 miliarde de lei, bani destinați și altor programe guvernamentale de finanțare a investițiilor private. Acestea vor fi sub forma unor ajutoare de stat pentru companii cu impact semnificativ în economia românească, conform hotărârii de guvern 807/2014.

Ministrul subliniază eficiența desfășurării procedurilor, întrucât din 807 deconturi, au fost aprobate 407 de către agenții; din cele 407 deconturi, 290 au mers mai departe și plătite în primele două săptămâni ale acestui an. Din cauza faptului că nu sunt complete dosarele de decont, 117 sunt în clarificări – situația este în grafic și nu există întârzieri, declară Ilan Laufer.

Impedimente au fost la Fondul de Garantare privind creditele-puncte, ceea ce a dus o întârziere a aprobării acestora. Cât despre micile probleme de la Contragarantare, ministrul spune că o echipă de lucru se va ocupa doar despre acest program și situația se va debloca în scurt timp.

„Avem acest termen până la 29 septembrie 2018 să decontăm toate cheltuielile din program”, a adăugat Laufer.

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment