News

Ministerul Muncii impune un expert în egalitatea de șanse pentru firmele mari

Principala atribuție a acestei persoane va fi de analiza contextului și a evoluției fenomenului de discriminare de gen

Guvernul își dorește ca în companiile cu mai mult de 50 de angajați să existe în structura organizatorică o persoana desemnată ca expert în egalitatea de șanse, conform cu proiectul de lege inițiat de Ministerul Muncii. Printre altele, această inițiativă este susținută și de Premierul Viorica Dăncilă.

Instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, precum și companiile private  cu un număr de peste 50 de angajați  au obligația, ca în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să prevadă în structura organizatorică un expert în egalitate de șanse sau un tehnician în egalitate de șanse. În cazul în care nu identifică o persoană cu pregătire corespunzătoare, instituţiile și autorităţile menționate, precum și companiile private, pot repartiza în sarcina unui salariat, prin fișa postului, atribuțiile în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați.

Principala atribuție a acestei persoane va fi de analiza contextului și a evoluției fenomenului de discriminare de gen, dar și nerespectarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați și acolo unde situația o impune, luarea de măsuri pentru reglarea în limite normale a fenomenului.

Această persoană ar trebui să beneficieze de cursuri de formare pentru a deveni expert în egalitatea de șanse, într-o perioadă de doi ani de la data desemnării.

Vrem ca în România egalitatea de șanse dintre femei și bărbați să fie efectiv asigurată. Viorica Dăncilă

Mai sunt câțiva pași însă pentru ca inițiativa aceasta să devină lege, și anume trebuie să fie adoptată de Guvern, apoi de Parlament, urmând ca să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Detectiv și vizionar al valorilor (in general) umane, îmi place să mă dedic lucrurilor care aduc plus valoare celor din jur. Promovez profesionalismul și apreciez inițiativele deștepte care restartează societatea!

Write A Comment