Automobilul electric, ideal pentru oraș, după părerea specialiștilor, domină transportul pe șoselele din București. Cu toate că piața mașinilor electrice este încă la început de dezvoltare, vânzările au început să crească într-un ritm accelerat.

Jumătate din automobilele electrice din țară sunt în București

Potrivit datelor furnizate de Registrul Auto Român (RAR), pentru publicația Startup Cafe, din anul 2012 până în prezent au fost eliberate 562 de cărți de identitate pentru autovehicule 100% electrice. Din cele 25 de județe unde există cel puțin câte o mașină electrică, Bucureștiul este în top. Cu 299 de mașini electrice ce au primit CIV (Carte de Identitate pentru Vehicul), capitala deține peste jumătate.

2017 – anul mașinilor electrice

Datele oficiale arată că 2017 a fost anul cel mai productiv pentru mașinile electrice. Eliberându-se un număr de 197 de CIV-uri, 135 dintre ele doar în București, se observă o creștere puternică de la numărul din anii precedenți.

Printre județele cu un număr mare de automobile electrice se numără:

  • Timiș – 55 de CIV-uri eliberate;
  • Arad – 49 de CIV-uri eliberate;
  • Sibiu – 31 de CIV-uri eliberate;
  • Brașov – 28 de CIV-uri eliberate.

Tesla – cel mai mare producător de mașini electrice

Elon Musk, CEO-ul Tesla, aduce compania în topul producțiilor de mașini electrice. În primele trei luni ale acestui an, Tesla a produs 30.000 de mașini. Spre deosebire de primul trimestru al anului 2017, când aceasta a livrat 715.794 de vehicule numai în SUA, potrivit CNBC.

Startup-uri europene care au pătruns în domeniul mașinilor electrice

Printre acestea se numără Rimac Automobili – Croația, Elextra Car – Elveția și Sono Motors – Germania. Startup-ul Scooterson, înființat în România, la Arad în anul 2014, produce vehicule electrice pe două roți, care au și o componentă software.

Încărcarea mașinilor electrice, mai simplă decât pare

România deține în prezent circa 250 de stații de încărcare a mașinilor electrice, potrivit datelor pugshare.com. Pentru a încuraja dezvoltarea pieței, în majoritatea cazurilor, alimentarea mașinilor la stațiile publice este gratuită. În Uniunea Europeană oamenii au acces la aproximativ 200.000 de stații de încărcare,dorindu-se o creștere de până la 800.000 de stații.

Autor

Interesată de tot ce înseamnă nou, Andreea analizează îndeaproape parcursul antreprenorilor români, urmărind evoluția acestora.

Write A Comment