Programul de educaţie digitală „Şcoala din valiză” se extinde în alte 35 de şcoli din mediul rural din România în anul şcolar 2020/2021, ajungând astfel să funcționeze într-un număr total de 50 de unități de învățământ. Noile școli au fost selectate în urma unui apel public de înscriere lansat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia Vodafone România, care desfășoară împreună acest proiect încă din 2018. Bugetul alocat noului an școlar este de 500.000 euro.

Cele 35 de şcoli în care proiectul se va extinde începând din toamnă sunt:
Liceul Tehnologic Jacques M. Elias Sascut, Bacău
Școala Gimnazială Tărlungeni, Brașov
Școala Gimnazială Nr.1 Gălbinaș, Călărași
Școala Gimnazială Golăiești, Iași
Școala Gimnazială Crizbav, Brașov
Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Buhalnița, Iași
Școala Gimnazială Nr. 1 Ardeoani, Bacău
Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zăpodeni, Vaslui
Școala Gimnazială Nr.1 Bălteni, Vaslui
Școala Gimnazială Nr.1 Domnița, Iași
Școala Profesională Gropnița, Iași
Școala Gimnazială „Prof. Ioan Dănilă” Ghermănești, Vaslui
Școala Gimnazială „Ștefan Cel Mare” Dancu, Iași
Școala Gimnazială Bonțida, Cluj
Școala Gimnazială Glodenii-Gândului, Iași
Școala Gimnazială Poieni, Cluj
Școala Nr. 1 Poienarii De Mușcel, Argeș
Școala Gimnazială Mănești, Dâmbovița
Școala Gimnazială Dăești, Vâlcea
Școala Gimnazială Nr.1 Sănduleni, Bacău
Școala Gimnazială Mironeasa, Iași
Liceul Teoretic Comuna Peciu Nou, Timiș
Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” Râciu, Mureș
Școala Gimnazială Augustin, Brașov
Școala Gimnazială „Gheorghe Popovici” Apateu, Arad
Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra, Alba
Școala Gimnazială Nr.1,Sat Ibănești, Vaslui
Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai”, Șinca Veche, Brașov
Școala Gimnazială „Victor Ion Popa” Ivești, Galați
Școala Gimnazială „Vasile Mitru”, Neamț
Școala Gimnazială Mologești, Vâlcea
Școala Profesionala „Valea Stanciului”, Dolj
Școala Gimnazială Comandor Alexandru Cătuneanu
Școala Profesională, Fântânele, Iași
Colegiul Pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer, Brașov

În cadrul programului „Şcoala din valiză” a fost lansat, la începutul lunii iunie 2020, un apel public de înscriere pentru şcolile din mediul rural ale căror cadre didactice pot să predea minimum două lecții digitale pe săptămână. Au aplicat 203 şcoli în total, iar 47 dintre acestea au trecut în etapa finală de jurizare, etapa interviurilor, în cadrul căreia școlile selectate au furnizat informații suplimentare despre activitatea lor și posibila implicare a acestora în program.

Începând din această toamnă, cele 35 de școli selectate vor fi dotate cu câte o valiză cu tehnologie: laptop dedicat profesorului și tablete pentru elevi, alături de acces la internet, la o platformă digitală de învățare și la formarea profesională continuă a cadrelor didactice.

În contextul actual, generat de virusul COVID-19, toate școlile înscrise în programul „Şcoala din valiză” își vor putea deschide porțile pentru noul an școlar în septembrie, indiferent de cadrul ales de către autoritățile locale la acel moment, conform celor trei scenarii anunțate, respectiv: verde — toți elevii vor veni la școală, galben — o parte dintre elevi vor învăța în sălile de clasă, iar restul vor studia online sau roșu — lecțiile se vor ține exclusiv online.

În prezent, „Şcoala din valiză” este operațional în 22 de unități de învățământ din 11 județe, având peste 11.000 de beneficiari, dintre care 6.000 sunt beneficiari direcți (profesori și elevi).

Proiectul are trei componente principale. Prima este dotarea școlilor cu infrastructură hardware mobilă, oferită gratuit acolo unde aceasta este fie absentă, fie deficitară. Echipamentele sunt dezvoltate pe baza conceptului „Instant Classroom” și constau într-un kit sub formă de valiză, care conține un laptop pentru profesor și 30 de tablete pentru elevi. În plus, acolo unde este nevoie, școlile vor beneficia de internet gratuit din partea Vodafone România.

A doua componentă este formarea competențelor digitale ale profesorilor, cu aplicabilitate directă în activitatea de la clasă. #ȘcoalaDinValiză răspunde, astfel, unei probleme de ordin sistemic a învățământului preuniversitar din România, respectiv deficitul de competențe în ceea ce privește utilizarea tehnologiei în scopuri educaționale.

A treia componentă a proiectului este reprezentată de platforma www.scoaladinvaliza.ro și resursele educaționale disponibile prin intermediul acesteia, respectiv lecții digitale create de profesori, accesibile pentru elevi atât la clasă, cât și acasă. Platforma de e-learning a fost dezvoltată conform cerințelor profesorilor și va continua să fi îmbunătățită permanent, în funcție de nevoile utilizatorilor.

Şcoala din valiză înseamnă o abordare de tip 360 de grade a educaţiei digitale. Proiectul susţine profesorii și elevii din mediul rural să-şi dezvolte abilităţile digitale prin acces gratuit la platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro, la o valiză tehnologică dotată cu tablete și laptop și la internet, dar și prin formarea profesională continuă a cadrelor didactice. Îi ajutăm pe profesori să fie mai încrezători în forțele proprii, să creeze și să susțină lecții digitale interactive, iar astfel, împreună cu aceștia, îi sprijinim pe elevi să fie pregătiți pentru o piață a muncii dominată tot mai mult de tehnologie. În acest fel, profesorii transformă școala, iar elevii învață cu mai multă plăcere și se dezvoltă pentru a face față într-o lume a viitorului. Școala din Valiză înseamnă învățământ digital accesibil și de calitate.

Autor

Pasionat de business si jurnalism

Write A Comment