Ministerul Agriculturii a propus recent o schemă de ajutor de minimis pentru producătorii români de vin: aceștia vor putea accesa accesa și în anul 2018 fonduri europene de la statul român pentru a se promova în țările din afara U.E.

1,5 milioane de euro pentru producătorii de vinuri

Această măsură de promovare a vinurilor românești în țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene vine în întâmpinarea antreprenorilor, iar aceștia vor putea accesa fonduri în valoare de  1,5 milioane de euro – fiecare primind maximum 200.000 de euro. Numărul estimat al beneficiarilor schemei de ajutor de minimis este de 10 întreprinderi, pe durata de implementare a acesteia.

Conform schemei de minimis propuse de Ministerul Agriculturii, statul român va suporta maximum 30% din cheltuielile eligibile, cel mult 50% din cheltuieli va fi suportată de Uniunea Europeană, iar antreprenorul – cel puțin 20% din cheltuieli.

Deocamdată, hotărârea de guvern privind înființarea prezentei scheme necesită aprobare din partea Guvernului, urmând să fie aplicată până în data de 15 octombrie 2018 în limita bugetului alocat.

De asemenea, proiectele vor putea fi depuse la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), după selecția realizată de Ministerul Agriculturii, iar plățile aferente sprijinului acordat se vor efectua până la sfârșitul lunii iunie 2022.

Iată ce acțiuni vor putea întreprinde producătorii de vinuri cu fondurile nerambursabile:

  • Campanii de informare, în special privind sistemele Uniunii referitoare la denumirile deorigine, indicațiile geografice și producția ecologică;
  • Analize și studii de piață necesare pentru extinderea piețelor de desfacere;
  • Participarea la evenimente de importanță internațională;
  • Studii de evaluare a rezultatelor măsurilor de informare și promovare a afacerii, respectiv a impactului acestora;
  • Măsuri de PR & Marketing care vizează standardele înalte ale produselor din UE –  calitate, siguranță alimentară sau mediul favorabil;

Vezi tot documentul aici:

Proiect Ajutoare vinuri by Claudiu on Scribd

Sursă foto: lsa-conso.fr

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment