Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Roberto Carvalho de Azevêdo, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului* (OMC), au hotărât organizarea unei conferințe pe teme de antreprenoriat.

Potrivit unui comunicat de presă, cei doi oficiali s-au întâlnit la Geneva, la sediul OMC. Roberto Azevêdo a apreciat politicile României de sprijinire a debutului în antreprenoriat, în special Programul Start-Up Nation. Astfel, temele conferinței internaționale vor fi debutul în antreprenoriat, e-commerce și tehnologii avansate pentru IMM-uri.

Perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, discutată de oficiali

În cadrul discuțiilor, ministrul român i-a prezentat oficialului OMC (Organizației Mondiale a Comerțului) prioritățile României în domeniul comerțului și mediului de afaceri pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, precum și poziția României, ca stat membru al UE, cu privire la procesul de modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului.

Președinția României la Consiliul UE va lucra îndeaproape cu Secretariatul OMC în procesul de modernizare a arhitecturii sistemului comercial multilateral. Pregătirea celei de-a 12-a Conferințe Ministeriale a OMC, care se va desfășura în perioada 8-11 iunie 2020, la Astana, Kazahstan, va reprezenta una dintre prioritățile Președinției României la Consiliul UE, a declarat ministrul  Ștefan-Radu Oprea.

O altă componentă importantă a agendei discuțiilor a fost modernizarea organizației în contextul unui climat complex și imprevizibil la nivelul sistemului comercial internațional și sprijinul pe care România, în postura de viitoare Președinție a Consiliului UE, îl oferă în promovarea ordinii internaționale bazate pe reguli definite în cadrul OMC. În context, cei doi oficiali au abordat subiectul Organului de Apel și au schimbat idei cu privire la soluțiile care ar putea ajuta la depășirea crizei.

România a fost semnatara Acordului General pentru Tarife și Comerț (GATT), iar prin participarea sa la negocierile din cadrul Rundei Uruguay a devenit Membru fondator al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în anul 1995.

Până la data de 1 ianuarie 2007 (data aderării la UE), România a participat în mod activ şi direct la procesul de negocieri din cadrul OMC. Ca Stat Membru al UE, România aplică politica comercială comună a UE, preluând angajamentele comunității europene în cadrul OMC. Atât UE, cât şi statele membre sunt membri OMC, Comisia Europeană fiind cea care negociază în numele UE, pe baza mandatelor aprobate de statele membre.

Autor

Interesată de tot ce înseamnă nou, Andreea analizează îndeaproape parcursul antreprenorilor români, urmărind evoluția acestora.

Write A Comment