Regiunea Moldovei a devenit, în ultima perioadă, un pol de atracție pentru antreprenori, startup-uri și freelanceri. Conferința Coworking Spaces of Moldova a reunit aproximativ 50 de reprezentați din spații de coworking și incubatoare de afaceri din Nord-Estul României și Republica Moldova, în regiune existând peste 10.000 de metri pătrați de spații de coworking cu peste 1.200 de posturi individuale de lucru.

Aceste incubatoare de afaceri și spații de coworking reprezintă un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor, mai ales în fazele incipiente ale acestora – aici le sunt asigurate o multitudine de „chei”, printre care know-how-ul necesar, sprijin în dezvoltarea de strategii și parteneriate și asistență în scrierea de proiecte în cazul unor eventuale finanțări.

Funcționând ca adevărate pârghii de lansare ale inițiativelor antreprenorilor locali, incubatoarele de afaceri și spațiile de coworking au un impact realmente pozitiv pentru economia locală și fixează regiunea de Nord-Est pe harta marilor jucători din restul țării.

În urma bilanțului realizat la conferința din data de 26 ianuarie 2018, am constatat că regiunea Moldovei are peste 10.000 metri pătrați de spații de coworking, ceea ce înseamnă peste 1.200 de posturi individuale de lucru.

Fie că ai o idee de business ce are nevoie de „finisare”, fie că ai nevoie de sprijin pentru inițiativa ta deja dezvoltată sau ești în căutarea unei idei fezabile, aceste hub-uri special gândite și concepute ne vin în întâmpinare: oferă un mediu antreprenorial și formativ, oferă acces la evenimente de networking (respective la potențiali mentori, investitori și clienți) și, nu în ultimul rând, vizibilitate.

Astfel, România de Nord-Est numără 7 spații de coworking, dintre care Fab Lab Iași, The Grape, Hubrica, Hackerspace și Hub Resilience din IAȘI, Rubik Hub din PIATRA NEAMȚ, Kult Hub din ROMAN și Nest Hub din BACĂU.

În Republica Moldova, la Chișinău, există 6 spații de coworking active, ce găzduiesc 1.000 locuri pentru antreprenorii și frelancerii locali – Tekwill, Digital Park, Generator Hub, iHUB, Armeneasca 13A și Classter (în curs de înființare).

În jurul acestor spații s-au format comunități de oameni care sunt deschiși să ofere din ceea ce au, ceea ce știu și ceea ce sunt pentru a ajuta la dezvoltarea întregului ecosistem antreprenorial, fără a aștepta o recompensă directă. Este o nouă filosofie pe care dorim să construim noul model de antreprenoriat – declară reprezentanții FAB LAB IAȘI.

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment