O nouă lege a fost adoptată prin care se prevede că începând cu data de 15 ianuarie 2017, toți marii comercianți vor fi obligați ca produsele alimentare oferite spre comercializare să fie în procent de 51% provenite din producția locală.

Comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca, pentru categoriile: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51%, volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare.

În lege este menționat despre comercianți că vor trebui să încheie contracte cu producătorii regionali, iată așadar o oportunitate de a promova afacerile mai mici, regionale și de a crește calitatea produselor de la raft (indirect și concurența poate crește).

Pe de altă parte, legea are și o lacună, în sensul că se specifică să se încheie contracte cu producători regionali, însă nu se stabilește o graniță pentru termenul “regional”. Cu puțină creativitate, am putea numi regional și o țară vecină. Rămâne aici un mic semn de întrebare, însă sperăm ca această lege să stimuleze mai puțin creativitatea și mai mult productivitatea românească.

Cei care nu respectă noile reglementări legislative riscă amenzi cuprinse între 100.000 și 150.000 de lei și în caz de abatere repetată, autorizația de funcționare a magazinelor poate fi suspendată pentru o perioadă de până la jumătate de an.

Autor

Detectiv și vizionar al valorilor (in general) umane, îmi place să mă dedic lucrurilor care aduc plus valoare celor din jur. Promovez profesionalismul și apreciez inițiativele deștepte care restartează societatea!

Write A Comment