Zoltán Teszári  este omul de afaceri român din spatele companiei RCS & RDS, deja foarte cunoscut datorită rarității aparițiilor sale în media. Supranumit „miliardarul fără chip”, el face parte din topul celor mai bogați oameni din România și a păstrat dintotdeauna distanța față de presă și față de aparițiile publice.

Spre exemplu, este posibil ca una dintre puținele fotografii publicate în dreptul numelui său să fie un fals. În cadrul unui eveniment desfășurat în 2002, când i-a fost acordat titlul de „Antreprenor al viitorului deceniu”,  cunoscuții lui Teszari Zoltan au rămas surprinși când au văzut că o altă persoană juca rolul antreprenorului la decernarea premiilor. Mai târziu, a fost recunoscut faptul că persoana respectivă fusese trimisă de către Teszari.

Astfel, se pot număra pe degete fotografiile în care apare omul de afaceri, discreția și modestia fiind două dintre principalele repere acestuia.

Încă din adolescență, pasiunea pentru competiție și înfrângerea adversarilor l-au atras: a fost campion balcanic și vicecampion european la judo. Cu banii câștigați, tânărul și-a cumpărat o tonetă de înghețată împreună cu un prieten, în 1990. În acest mod, spiritul antreprenorial ia amploare, firma a prosperat și a trecut la următorul nivel: de la comerțul stradal cu înghețată, la importul de cornete pentru înghețată și prafuri concentrate. Odată cu expansiunea firmei Rubin & King (după poreclele celor doi tineri antreprenori),  au devenit și principalii distribuitori de profil pentru Transilvania, asigurând interfața de import cu Ungaria.

În curând, Zoltan identifică altă oportunitate pe piață: importul de cabluri și componente electronice. Acesta a înființat încă o firmă, prin care le comercializa televiziunii prin cablu TVS, condusă atunci de Alexandru Kiss.

De la distribuitor de componente electronice, Zoltan Teszari a preluat TVS-ul în 1995, înființând Romanian Cable System – R.C.S., începând să elimine toți adversarii locali – unul câte unul.

În anul 2003, Terra Sat urma să fie achiziționată de către RCS și, odată cu ea, 1.3 milioane de abonați. După 3 ani, RCS reprezenta o prezență puternică în 67 de orașe din toată țara. Planul strategic și plin de viziune al lui Zoltan Teszari nu s-a redus doar la atât: atunci când zorii internetului apăreau în România, în 1993, el a fondat deja o nouă afacere: Romanian Data System (R.D.S.). Pe baza firmei de rețele de cabluri RCS, RDS a început introducerea internetului în casele românilor.

Știe cui și ce să ofere, când e vorba de achiziționarea unei noi firme”, îl descria pe Teszari Gasparik Attila, membru C.N.A. 

Din 1995 și până în prezent, RCS & RDS reprezintă un jucător important pe piața televiziunilor și a telecomunicaţiilor în România ș, ulterilor, extinzându-se în țări precum ţări precum Bulgaria, Cehia, Croaţia, Albania și Slovacia.

Ascensiunea companiei și „slalomul” printre adversari a fost realizată prin intermediul politicii strategice de prețuri, eficientizarea continuă și îmbunătățirea permanentă a serviciilor oferite. De asemenea, introducerea de conținut propriu (programe proprii de ştiri, muzică, sport, film, documentare) contribuie seminificativ la diferențierea de concurență.

În ceea ce privește aspectele mai puțin cunoscute despre antreprenor, acesta provine dintr-o familie modestă, care se ocupă cu administrarea unui service din Oradea. Părinții acestuia locuiesc într-o casă discretă, neatrăgând atenția asupra faptului că fiul lor este unul dintre cei mai bogați afaceriști din România. Mama miliardarului se ocupă de partea de contabilitate, iar tatăl său asigura buna funcționare a întregului service.

În locul mașinilor de lux, ca majoritatea miliardarilor, Zoltan alege un Porsche Macan Diesel S, iar în locul vilei de milioane de euro, acesta locuiește în anexa unui hotel de două stele din Padiș, Oradea. Mai mult, de sărbători, antreprenorul a ales să viziteze azilul de bătrâni „Sf. Elisabeta”, aducând bucurie bătrânilor de acolo.

Revista „Capital” a evaluat averea lui Zoltan Teszari la 550-570 milioane de euro, aflându-se în topul celor mai bogați 300 de români.

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment