Apple, compania care acum se mândrește cu titlul de cea mai valoroasă companie din lume, în urmă cu patru decenii era hobby-ul a doi tineri din America. La numai 20 de ani, Steve Wozniak împreună cu Steva Jobs au pus bazele hardware și software ale Apple 1 în garajul părinților lui Steve, în 1976.

În cadrul unei întâlniri în capitală, Woz le-a spus tinerilor că pasiunea și perseverența sunt ingredientele cele mai importante pentru succesul unei afaceri; atunci când flacăra pasiunii este aprinsă, fondurile, sediul sau cunoștințele de specialitate vin de la sine.
Exemplul concret este chiar el însuși; la prima comandă venită din partea unui magazin de electronice, în valoare de 25.000 de dolari făcută de un magazin de electronice, au împrumutat bani pentru componentele computerelor, le-au trimis prin curier și au plătit cash la trimiterea lui.

Așa explică el că un startup poate lua naștere fără capital inițial, sediu sau cunoștințe în antreprenoriat.

Woz era inginerul, Steve Jobs era vizionarul, omul de afaceri, persoana care „lega” lucrurile. Un lucru este cert: niciunul dintre cei doi nu ar fi câștigat aventura separat, ci datorită colaborării și dorinței de a schimba complet modul în care oamenii percepeau calculatorul.
Atunci când i-a spus tatălui său că își dorește un computer, acesta i-a răspuns: „Dar costă cât o casă!”, la care Woz: „Atunci voi sta într-un apartament, tată.” Computerul, în opinia co-fondatorului Apple, este oportunitatea însăși.

Cu ajutorul computerului, ideile prind contur, creativitatea se amplifică, răspunsurile și soluțiile la întrebări apar. Domeniile de viitor vor fi robotica, inteligența artificială, biotehnologia și genetica, iar oamenii încă mai pot găsi metode prin care își pot îmbunătăți calitatea muncii, a serviciilor și a produselor cu ajutorul tehnologiei. Roboții, pe de altă parte, nu vor înlocui oamenii, ci le vor veni în ajutor. Sunt pași mărunți, dar siguri, spre un viitor automatizat, un viitor mai bun.
„Tehnologia te face liber. Dacă ai un calculator, poți fi stăpânul lumii.”

Stephen Gary Wozniak (n. 11 august 1950, SUA) este un inginer american de origine poloneză, cofondator Apple Computer, Inc. și specialist în calculatoare.

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment