Trei studenți la UMF Cluj au găsit soluția pentru a combate una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm la momentul actual: somnul neliniștit.

Un reminder pentru tinerii studenți sau viitorii medici: tehnologia nu va înlocui doctorii, dar doctorii care îmbrățișează tehnologia îi vor înlocui pe cei care nu o fac – Zaki Milhem, co-fondator WakeZ

WakeZ este soluția digitală pentru persoanele care simt că nu dorm suficient de mult sau suficient de bine, ori se trezesc dimineața simțindu-se obosiți. Concret, este o aplicație pentru telefoane mobile și smartwatches, precum Apple Watch, Fitbit sau Samsung Gear. Folosind accelerometrul și senzorul de puls, WakeZ poate sa creeze o hartă foarte precisă a somnului.

Tehnologia de prelucrare a datelor biometrice pe care o folosim se numește FlexInterval HRV. Folosind motorașul de vibrații din aceste ceasuri inteligente, WakeZ aplică stimuli subliminali cortex-ului hipoactiv din timpul somnului,  influențând astfel activitatea electrică a creierului – SublimiVibra. De la un somn mai adânc, la controlul perioadelor REM și până la superficializarea somnului dimineața, WakeZ oferă un pachet complet.

Zaki a mărturisit că nu se opresc aici și, împreună cu echipa sa, caută îmbunătățiri pentru proiectul lor: De asemenea, lucrăm la un algoritm de vibrații care să educe utilizatorul despre cadența respirațiilor, pentru a-l ajuta să adoarmă mult mai rapid.

WakeZ a început ca un proiect pentru Competiția de Invenții organizată de ASAIH (Academia Studențească de Antreprenoriat Iuliu Hatieganu), în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. Dupa ce am câștigat acel concurs și am primit un grant, lucrurile au mers într-o direcție foarte bună – Innovation Labs, apoi 200 Seconds of Fame @ICEE.Fest, practic cele mai prestigioase două competiții de inovare din România, de la care ne-am întors cu trofee.

Echipa susține că nu au identificat o idee de business, ci o problemă actuală – cea a somnului. Fiind studenți la Medicină, e lesne de înțeles că, pentru a îmbina studiul cu viața socială, somnul are de suferit. Au „investigat” apoi în jur, printre prieteni, cu un chestionar cu puțin peste 700 de răspunsuri. Nu au fost deloc mirați să aflăm că 4 din 5 oameni  se trezesc, de regulă, obosiți sau insuficient odihniți. Odată ce am definit terenul propice, am venit cu o soluție inovativă, inteligentă și ieftină: WakeZ, adaugă ei.

În momentul de față, ne-am lărgit considerabil echipa și lucrăm în paralel la prototipul nostru de aplicație și la studiul clinic, pe care îl realizăm cu sprijinul UMF. În urma studiului clinic, vom putea să ne definim mult mai bine algoritmii de vibrație și diagnostic, și o parte din tehnologia pe care o creăm va fi patentată. Lansarea e programată în prima jumătate a anului 2019.

Dacă aș găsi o modalitate de a da timpul înapoi, sunt câteva chestiuni pe care aș vrea să le schimb în viața mea. WakeZ este o excepție solidă. Sunt atât de fericit că am început proiectul acesta cu niște oameni pasionați, capabili, inteligenți, loiali. Am învățat foarte multe lucrui, am cunoscut mulți oameni și ne-am deschis noi orizonturi.

Este antreprenoriatul pentru oricine? Ce calități, respectiv abilități ar trebui să aibă o persoană pentru a porni un astfel de business, în opinia ta?

Da și nu. Este o părere personală faptul că un antreprenor de succes (iar eu împreună cu echipa nu ne-am dovedit de succes până la capăt, încă) are nevoie să cunoască foarte bine și să creadă în ceea ce vinde, să fie conștient de piață și de concurență și să aibă în jurul său oameni care, prin expertiză, resurse și relații, să îi poată propulsa afacerea. Spre exemplu, îmi permit să consider că un chirurg plastician nu ar fi cel mai strălucit dezvoltator imobiliar. Sunt excepții, în mod evident, dar în general este bine să activezi în domeniul în care ești format și să ai fie un fler nestins, fie un produs extraordinar, sau un echilibru între cele două. Fără aceste lucruri, răspunsul este nu.

BONUS TIP(S) pentru viitori antreprenori

Două pentru antreprenori, indiferent de domeniu:
a. Un eșec este o experiență de învățare și, conform unui important fond de investiții din Praga, un start-up cu un produs bun și cu minim un eșec în „antecedente” este varianta ideală de investiție.
b. Dacă ați creat un produs inovativ sau vă gândiți la unul și aflați apoi că mai există ceva similar, luați-o ca pe o victorie – este realizabil, implementabil, și există deja o piață dornică de acel produs. Doar ca al vostru va fi mai bun.
Unul pentru colegii tineri sau viitori medici: tehnologia nu va înlocui doctorii, dar doctorii care îmbrățișează tehnologia îi vor înlocui pe cei care nu.

Autor

Ramona este redactor și surprinde partea nevăzută a României, o parte frumoasă care crește odată cu poveștile pe care le transmite.

Write A Comment