Cu toții știm probabil că agricultura din România este într-o continuă dezvoltare și că din ce în ce mai mulți tineri și nu numai își deschid afaceri la țară în agricultură. De cele mai multe ori, aceste afaceri au ca ajutor financiar fondurile europene care pot fi de zeci de mii de euro până la sute de mii de euro.

În funcție de procentul nerambursabil alocat tinerilor fermieri, aducem câteva informații despre Programul Național De Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020.

Pentru a înțelege mai bine subiectul abordat, am stat de vorbă cu Robert Dodiță, care este consultant pe fonduri europene și are propria firmă de consultanță în acest domeniu (www.unlockbusiness.ro). Robert ne-a spus despre cel mai important și accesat program al fondurilor europene în rândul tinerilor, așa că vom vorbi despre acesta.

Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Scopul acestui program este acela de a promova spirtul antreprenorial în rândul tinerilor, de a îmbunătăți managementul acestui domeniu și de a crește competivitatea sectorului agricol, astfel reușind să crească și calitatea agriculturii românești.

Sprijinul nerambursabil este în valoare de 40.000/50.000 euro (în funcție de dimensiunea exploatației agricole) și este 100% nerambursabil, ceea ce înseamnă că contribuția proprie este de 0 %.

Temerile tinerilor

Știind unele temeri ale tinerilor care practic blocheaza dezvoltarea unora ca și antreprenori, l-am întrebat pe Robert despre acești bani, mai exact când se intră în posesia lor, fiindcă multe guri vorbesc că trebuie să învestim din propriile finanțe și abia apoi ne recuperăm banii.

Da, așa este. Există diverse temeri în rândul tinerilor, însă în cadrul acestui proiect nu este cazul. La acest tip de proiect nu este nevoie de contribuție privată sau apel la bancă deoarece primești prima tranșă de 75 % după aprobarea proiectului, iar diferența în maxim 33 luni în funcție de finalizarea investițiilor din planul de afaceri.

Activități concrete de business

În cadrul acestui proiect, principalele activități pentru care putem obține fonduri europene sunt: legumicultură, producerea de sămânță/material săditor, pomicultură, bovine, apicultură, ovine și caprine ș.a.

Pe finalul discuției cu Robert, ne-a spus că pentru alte informații ce nu sunt prezente în acest articol, poate fi contactat și promite să răspundă cu drag întrebărilor celor interesați de mai multe detalii (www.unlockbusiness.ro / www.facebook.com/UBCIASI)

Autor

Detectiv și vizionar al valorilor (in general) umane, îmi place să mă dedic lucrurilor care aduc plus valoare celor din jur. Promovez profesionalismul și apreciez inițiativele deștepte care restartează societatea!

Write A Comment