Startup sau roller coaster? Cei care au trecut deja prin experiența unui startup pot recunoaște că este o adevărată aventură: momente tensionate, decizii importante, stres și momente de fericire pentru micile reușite – toate în direcția unei singure viziuni.

Despre cât de valoroasă este soluția pentru comunitate, cât de departe va ajunge compania în următorii ani, ce oportunități va avea – sunt doar câteva dintre gândurile unui fondator de startup. De aceea, poate părea tentant pentru fondatori să pornească singuri în acest proces de dezvoltare a companiei: decizii luate rapid, fără a convinge pe nimeni de corectitudinea variantei, timp economisit și autonomie asupra propriilor acțiuni.

Chiar dacă sunt animați de aceeași viziune, pot și vor apărea puncte de vedere diferite până la luarea unei decizii. Aceștia trebuie să se convingă unul pe celălalt înainte și să verifice fiecare dintre ipoteze – ceea ce necesită timp și chiar poate duce la pierderea unei oportunități.

Solo entrepreneur: când oportunitatea bate la ușă

Atunci când fondatorii sunt puși în fața unei astfel de situații, trebuie să se gândească de două ori înainte de a lua decizia de a porni la drum singuri sau cu un co-founder.

Acest roller coaster despre care am vorbit necesită timp, energie și pasiune atât pe plan personal, pentru întreținerea și dezvoltarea motivației și viziunii, cât și în business, pentru luarea deciziilor corecte, în concordanță cu scopul și obiectivele companiei – iar un co-founder poate oferi acest dublu-sprijin pentru fondatorii de startup ca tine.

Un lucru este cert: potențialul tău co-fondator are un background diferit și aduce cu sine contacte importante și potențiali clienți și investitori, adevărate resurse pentru un startup. Mai mult, un partener de business vine cu puncte de vedere și viziuni diferite; de la marketing până la design sau dezvoltarea produsului, acesta poate contribui cu idei noi despre cum ați putea îmbunătăți produsul, dezvolta compania sau contura mai bine brandul companiei. La luarea unei decizii, acesta poate aborda problematica sau tema dintr-un alt unghi, poate identifica erori sau poate oferi soluții corecte și imediat aplicabile.

Vestea bună?

Rezultat al volumului semnificativ de muncă necesar fondării unei afaceri este stresul inevitabil. Există situații în care fondatorii ratează oportunități și fac mutări care nu avantajează poziția și brandul afacerii din cauza factorilor de stres cumulat. Vestea bună este că acesta poate fi distribuit și focusul asupra scopului și obiectivelor afacerii nu mai este pierdut cu ușurință – un motiv în plus pentru care un co-founder poate ajuta cu adevărat în dezvoltarea rapidă a business-ului.

De asemenea, un startup presupune multe costuri, respectiv resurse proprii – iar obținerea unei finanțări timpurii și fără un produs concret sau un prototip poate fi destul de dificilă. În schimb, un co-founder îți poate oferi sprijinul din punctul de vedere al investiției financiare inițiale pentru crearea produsului sau prototipului și șansa unei eventuale finațări.

Nu în cele din urmă, un alt aspect important este acela că prezența mai multor fondatori, respectiv a unei echipe bine constituite, aduce altă notă în fața investitorilor, în sensul stabilității și șanselor de reușită – și mărește semnificativ șansele de finanțare a business-ului.

Sursă foto: buzinga.com.au

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment