Business

Sănătatea mentală, o adevărată provocare pentru antreprenori

Mintea este cel mai sofisticat instrument de care vei dispune vreodată și, ca orice alt instrument, funcționează cel mai bine atunci când ai grijă de el.

Alergăm după sănătate, ne facem analize periodic, ne tratăm atunci când ceva nu este în regulă, și rămânem la fel de bolnavi când vine vorba despre sănătatea mentală, cea care o influențează și pe cea fizică și cea care ne dictează practic calitatea fiecărei decizii pe care suntem nevoiți să o luăm în activitățile noastre de zi cu zi.

Indiferent ce ținte ai în plan personal și profesional, ai nevoie maximă de mintea ta. Într-un sondaj organizat de Mindapples și Charity Mind, peste 80% din respondenți au afirmat că sănătatea mentală este la fel de importantă precum cea fizică, însă peste 50% dintre ai au spus că nu s-au mai gândit la acest lucru până acum.

Știm că mințile noastre sunt importante, dar până la a transforma acest fapt în acțiuni pozitive pare să fie un drum destul de lung. Riscăm poate uneori să asociem termenul de „sănătate mentală” cu boală (psihică) ceea ce este total greșit și poate că pentru a înțelege acest fapt, ți-ar prinde bine să începi să-ți cunoști mintea și puterea ei.

Mintea este cel mai sofisticat instrument de care vei dispune vreodată și, ca orice alt instrument, funcționează cel mai bine atunci când ai grijă de el. – Andy Gibson

Mințile noastre înseamnă mai mult decât gânduri și nu se bazeză doar pe creier pentru a funcționa. Și dacă credeai că pentru a o hrăni este nevoie doar să rezolvi integrame și probleme de matematică, îți atrag atenția că nu este chiar așa. Puterea minții tale stă în procesele mentale pe care nu le conștientizezi – inconștientul tău (ritmul cardiac, reflexul respirator și ceasul biologic, amintirile, asocierile, mementouri – de toate acestea are grijă inconștientul tău, oferintu-ți libertatea ca să te gândești la lucruri mai importante).

Ce ne afectează funcționarea minții noastre?

Mințile noastre sunt extrem de sensibile preluând din inconștient imagini, sunete și senzații care hrănesc mintea conștientă cu diverse percepții, ceea ce inseamnă că mintea noastra este influențată în permanență de mediul înconjurător, putându-ne fi afectate deciziile, stările sufletești, relațiile și chiar speranța de viață.

Soluția este să devenim conștienți de modul în care mințile noastre sunt influențate identificând factorii pozitivi și factorii negativi care ne afectează bunăstarea și performanța și să îî gestionăm corespunzător.

Cei 6 factori care ne influențează mintea în mod pozitiv

  1. Lumina. Lumina naturală din timpul zilei ne ajută să dormim mai bine noaptea și ajută la producerea de vitamina D, bună pentru vigilența mentală și sitarea generală de bine.
  2. Somnul. Lipsa somnului ne face mai puțin vigilenți și ne diminuează performanța mentală.
  3. Sănătatea fizică și exercițiile. Sănătatea fizică ne afectează totodata și mințile. Grija pentru fizic este o modalitate foarte bună pentru a avea grijă de mintea ta.
  4. Alimentația. Ceea ce mâncăm și bem ne afectează mințile mai mult decât ne-am putea imagina.
  5. Apa. Lipsa apei din corp este asociată cu capacitatea redusă de funcționare a memoriei, performanță mentală slabă și chiar cu depresia.
  6. Alți oameni. Contactul social este asociat cu reducerea stresului, o mai bună sănătate fizică și cu o rată mai scăzută a mortalității.

Bucură-te de lumină, dormi atât cât are nevoie corpul tău, fă sport, alimentează-te corect, bea apă și socializează – pentru că toate aceste lucruri oferă minții tale șansa de a gândi și lucra mai bine.

Detectiv și vizionar al valorilor (in general) umane, îmi place să mă dedic lucrurilor care aduc plus valoare celor din jur. Promovez profesionalismul și apreciez inițiativele deștepte care restartează societatea!

Write A Comment