In ultima vreme din ce in ce mai multi antreprenori apeleaza la un administrator de afaceri, pe care il putem numi si manager, insa alegerea corecta a unuia si rolul lui sunt elemente vitale pentru business.

Alegerea unui administrator de afaceri este o actiune foarte serioasa. Ea va aduce succesul sau moartea business-ului.

Un astfel de manager are nevoie de o experienta in spate. Nu necesita ca experienta sa fie neaparat din acelasi domeniu, dar sarcinile avute in trecut trebuie sa fie asemanatoare cu cele pe care le va avea in urmatorul business pe care il va administra.

Antreprenorul trebuie sa isi cunoasca limitele si sa stie sa ofere credit viitorului administrator. Daca acesta, nu va intelege cu adevarat rolul managerului, cel din urma se va transforma intr-un simplu angajat fortat sa isi faca sarcinile impuse de antreprenor si de cele mai multe ori astfel de afaceri nu ajung la maturitate tocmai din cauza antreprenorului fiindca acesta nu poate concepe ca altcineva detine mai multe cunostinte decat el.

Rolul managerului

Pentru a intelege corect rolul administratorului de afaceri vom asocia Aria unui triunghi cu succesul unei afaceri.

Succesul (Aria) = (baza X inaltimea) : 2

rolul administratorului de afaceri

Baza si inaltimea unei afaceri aduc in atentie cele doua personaje. Baza se asociaza administratorului de afaceri care vine cu o baza, o experienta si un bagaj de cunostinte si intaltimea este asociata antreprenorului, cel care vine cu idei, bani si experienta limitata sau disponibilitate de timp limitata.

Daca baza si intaltimea sunt de marimi total diferite, afacerea va arata in diferite forme.

Atunci cand baza este una potrivita si intaltimea nu, degeaba exista baza daca afacerea nu poate creste din cauza proprietarul afacerii. (baza > inaltimea)

In celalalt caz, in zadar avem antreprenor bun, daca alegerea sa a fost gresita cu privire la manager. Daca managerul nu este bun, triunghiul nostru va fi inalt si nu va avea o baza solida. Asta inseamna de cele mai multe ori ca profitul este mic si afacerea se va prabusi. (baza < inaltimea)

In concluzie, pentru o buna colaborare intre antreprenor si manager si pentru maximizarea afacerii avem nevoie de intrumente de masurare bine calibrate in vederea pastrarii unui echilibru intre cele doua personaje.

Autor

Detectiv și vizionar al valorilor (in general) umane, îmi place să mă dedic lucrurilor care aduc plus valoare celor din jur. Promovez profesionalismul și apreciez inițiativele deștepte care restartează societatea!

Write A Comment