Direct din inima celebrului Silicon Valley, la București, menit să ofere un program de incubare a start-up-urilor prin know-how-ul și accesul la resurse, respectiv la mentori și potențiali investitori  pentru antreprenorii aflați la început de drum.

The Founder Institute este un incubator de business american, înființat în Palo Alto, California, în anul 2009. Programul este prezent în peste 80 de orașe din toată lumea și are în vedere stimularea antreprenorilor early-stage în direcția dezvoltării ideilor de business și formarea unei companii. Capitolul Founder Institute Bucharest se desfășoară și la noi datorită unor entități importante din România, printre care Dan Mihăescu, Marius Mitroi, Alex Dascălu și Peter Barta.

Pentru a adera programului, antreprenorii dau testul „ADN”, care justifică și demonstrează abilitățile manageriale, necesare pentru parcursul antreprenorial planificat.

Testul gratuit oferit de Founder Insitute indică punctele tari și punctele slabe ale candidatului, fiind luate în considerare apetența pentru risc, rezistența la factorii de stres, depășirea impedimentelor și time manangement – toate necesare implementării unei afaceri de succes. Totodată, testul poate fi considerat și un semnal de alarmă pentru îmbunătățirea abilităților  insuficient dezvoltate ale antreprenorilor aspiranți.  Testul este sub forma unui chestionar care conține mai mult întrebări psihologice, și mai puțin întrebări din zona de business.

În funcție de rezultatele obținute în urma „testului ADN”, are loc procesul de diseminare a celor trei elemente esențiale valorificării potențialului antreprenorial a participanților: generarea ideii, formarea echipei și desfășurarea procesului propriu-zis de dezvoltare a start-up-ului.

„Cu un picior în Silicon Valley”, putem spune: odată ce ai trecut testul, ai acces la resurse, la mentori, evenimente din Europa, dar mai ales la o rețea de antreprenori de succes, cu exituri de milioane de dolari în afacerile lor.

În cadrul celor 3 luni și jumătate intensive în programul de accelerare, antreprenorii parcurg 14 module de studiu împărțite pe 3 zone: IDEE, AFACERE și LANSARE. Cu alte cuvinte, participanții învață de la mentori cu exituri de milioane de dolari cum să faci o afacere de la A la Z: orientare, viziune, idei, nevoile clientului, nume, echipă, dezvoltarea produsului, vânzări, branding & marketing, atragere de fonduri etc.

Programul nu este deloc ușor. Dintre cei care intră în Founder Institute, absolvă mai puțin de 35%. Odată ce ai la dispoziție baza materială de calitate și toate resusele necesare, totul depinde doar de munca ta și de cât de bine treci de evaluări.

Odată ce ai finalizat programul, ai acces și la alte programe din Silicon Valley și din rețeaua globală Founder Institute. Pentru startup-urile Beta există Founder Institute Graduate, pentru antreprenorii care au nevoie de investitori de tip Angel există Founder Lab, iar dacă startup-urile se află în faza de seed, există Founder Institute Select Portfolio.

Înscrierile în program sunt deschise până pe data de 14 ianuarie, iar sesiunea de iarnă a programului Founder Institute se va desfășura în perioada 30 ianuarie – 8 mai.  Experiența unei afaceri susținute și cunoștințele din inima Silicon Valley percep o taxă de înscriere redusă, de 50 de dolari, iar costul întregului curs este de 499 de dolari.

Te poți înscrie aici, iar ca să afli mai multe detalii despre curriculumul programului sau alte curiozități, aici.

Cine poate aplica?

Nu ai nevoie de vreo idee sau produs pentru a te înscrie, deoarece accentul este pus în special pe fondator, respectiv abilitățile sale și mai puțin pe scalabilitatea ideii.

Aplică persoanele care iau antreprenoriatul ca pe una dintre principalele priorități și acordă, în consecință, timpul necesar. Este potrivit pentru tine, dacă ești dispus să dedici între 25-30 de ore săptămânal studiului. Întâlnirile din București vor avea loc săptămânal, antreprenorii vor avea teme și deadline-uri pentru a finaliza assignment-urile. Dacă nu, programul își rezervă dreptul cu ușurință de a da afară. În cazul în care după primul modul consideri că programul nu este potrivit pentru tine, ai posibilitatea de a te retrage și primești banii înapoi.

Ca opinie, lipsa finanțării în România este însoțită de lipsa zonei de suport pentru antreprenori. Cultura antreprenorială începe să fie stimulată prin astfel de programe „de realitate”, și nu prin programe care stimulează altceva decât antreprenoriatul (aka Start-Up Nation). Formarea și educația încep să fie privite și în România ca o componentă importană: pentru că ideea bună pe mâna unor (oameni) incapabili este în zadar, iar ideea mai puțin bună este transformată cu succes în business doar pe mâna oamenilor potriviți…și pregătiți ca atare.

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment