Bărbații au știut dintotdeauna cum doresc să fie percepuți sau cum anume doresc să se prezinte celorlalți – și cum există o multitudine de stiluri vestimentare la ora actuală, necesită creativitate și voință pentru a veni în întâmpinarea domnilor aspiranți ai stilului Dandy (peacock, poate), ai costumelor sofisticate în linii tradițional clasice sau celor care doresc să își personalizeze piesele vestimentare în funcție de ocazie.

Astăzi este despre succesul brandului ZAVATE de a intra și de a se dezvolta pe această piață, din dorința de a crea piese vestimentare pe măsura expectanțelor și standardelor bărbaților din România, respectând cu strictețe toate elementele definitorii a ceea ce înseamnă bespoke, ne spune Radu Zavate, co-fondator. Este, de asemenea, un proiect curajos, în condițiile în care, în momentul de față, sunt destule branduri care pretind ca realizează costume la comandă, însă nu urmează acest proces de creație și de lucru în piesele lor.

De la telecomunicații & IT până în discretele detalii ale atelierelor de croitorie nu a fost decât un pas pentru Silviu Zavate, care, în urmă cu un an, avea să pună împreună cu fratele său geamăn bazele a ceea ce are să aducă bărbaților din întreaga țară încredere în sine, eleganță și stil.

Există însă un element comun care leagă bine cele două domenii, iar acela este pasiunea. Rolul meu și al lui Radu sunt foarte clar definite în cadrul proiectului. Eu sunt creierul, iar el este inima, creativul. – Silviu Zavate, co-fondator ZAVATE.

Pe de altă parte, Radu și-a descoperit înclinația către domeniul lifestyle, menswear în timpul studiilor, cât a urmat cursurile Universității de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din București: După câțiva ani, am realizat că interesul a devenit pasiune, iar pasiunea poate fi transformată în ceva mai mult. Mi-am dat seama că vreau să împărtășesc ideile și cunoștințele pe care le am și am început să lucrez cu un brand din România care face haine pe măsură pentru bărbați. Astfel, am făcut trecerea de la arhitectură către lumea modei.

Zavate este despre fiecare bărbat în parte, care se simte bine în pielea lui și arată asta, inclusiv prin vestimentația corespunzătoare. Este despre siguranța de sine pe care ți-o conferă o piesă vestimentară de calitate, personalizată până în cele mai mici detalii.Silviu Zavate

Tom Ford și Pino Lerario, coordonatele creațiilor ZAVATE

Toate piesele vestimentare sunt croite cu atenție chiar în atelierul din București, succesul companiei fiind măsurat în reacțiile pozitive pe care le primesc de la cei care le calcă pragul atelierului: „Ne dorim ca de produsele noastre să se bucure cât mai mulți bărbați. Punem mare preț pe cum se simt aceștia când ne poartă creațiile, iar rezultatele de până acum ne dau încredere că suntem pe drumul cel bun.”

Silviu: Pot să spun că investiția reală a depășit previziunile inițiale, însă exact aceasta este una dintre provocările antreprenoriatului. Când ai și un creativ lângă tine, riscul să depășești bugetul, de exemplu, este iminent.

Radu: Eu sunt riscul… 🙂 Piesele vestimentare sunt realizate în București, în atelierul nostru, alături de echipă. Dintre designerii care-mi plac foarte mult si pe care-i urmăresc constant, i-aș menționa pe Tom Ford, Pino Lerario și Justin O’Shea, nume celebre în moda internațională pentru bărbați.

Inspirația poate veni de pretutindeni dacă reușim să fim atenți. O foarte bună sursă de inspirație sunt chiar clienții noștri. Ei aduc plus-valoare business-ului, prin simțirile și dorințele proprii. Fiecare dintre creațiile noastre este unică, îmbinând elemente de geometrie și stil masculin, țesături alese cu grijă și un croi specific. Elementul central rămâne întotdeauna eleganța. – Radu ZAVATE

Antreprenoriatul în România este o provocare zilnică, spune Silviu. Mai ales atunci când proiectul este la început: de la identificarea opțiunilor de finanțare, la ajustarea planului de business, până la crearea unui plan de comunicare. Este foarte important să lucrezi cu profesioniști. Așa cum observăm cu toții, cadrul legislativ este un organism viu și trebuie să ții pasul dacă vrei să reziști în furtună.

Pentru Silviu, calea antreprenoriatului este – prin definiție – una vulnerabilă, dacă direcțiile nu sunt clare încă de la început. Provocările sunt la tot pasul, mai ales că un business se dezvoltă întotdeauna pe două planuri: planul resurselor umane și cel al resurselor financiare. Unul fără celălalt conduc afacerea în direcția unui dezechilibru semnificativ.

Radu: Silviu e antreprenorul, are mai mult habar despre aspectele „vulnerabile” , eu doar aleg țesăturile, spune acesta râzând. A punctat foarte bine oricum, oamenii contează cel mai mult.

Este antreprenoriatul pentru oricine?

Greșim mai des decât ne-am dori. Ce ne-am face fără experiențele acestea? Cum altfel învățăm și ne ajustăm ritmul? Oricare ar fi situația, sunt două variante de a privi lucrurile: iei partea bună, o aplici și mergi mai departe sau rămâi blocat în remușcări. Fiecare alege cum și ce vrea. Noi alegem să mergem înainte, cu lecția învățată. – Radu Zavate, co-fondator

Antreprenoriatul este pentru oricine are o pasiune și este dispus să o transforme într-un stil de viață, fiind conștient de tot ce presupune un astfel de pas, de la aspectele financiare, la nopțile nedormite. În antreprenoriat, trebuie să fii responsabil și să îți asumi fiecare decizie pe care o iei și care nu te afectează numai pe tine, ci o întreagă structură. În domeniul nostru, dinamica este impresionantă, așadar schimbarea și adaptarea fac parte din ritualul zilnic, declară Silviu Zavate.

Suntem la început de drum, însă cu entuziasmul la cote maxime. Construim încet, într-un ritm adecvat resurselor noastre. Clienții noștri primesc toată atenția necesară și nu ne grăbim să demonstrăm valoarea și calitatea produselor noastre altfel decât prin cei ce ne poartă creațiile și revin către noi – Silviu Zavate, co-fondator.

2018 suprinde compania cu analize ale pieței și planuri de extindere, respectiv de diferențiere. Totodată, pe lista celor doi fondatori se află prima colecție a brandului ZAVATE, la pachet cu cele mai bune intenții: „În acest mod vom permite oamenilor să ne cunoască mai mult, așa cum suntem noi, cu dorințele și temerile noastre, cu tehnicile și alegerile noastre, de la linii, la țesături.”

Bonus Tip (la pătrat) pentru viitorii antreprenori

Radu: Să încerce până le iese exact ce-și doresc. Să se dedice 100% visului, scopului lor și să nu renunțe, indiferent cât de greu e.  Dar asta după ce au descoperit ce vor cu adevărat să facă în viață.

Silviu: Radu știe mai bine cu din astea motivaționale, eu sunt cu numerele. Uite: să fie atenți la numere, că-s extrem de importante. La fel e și curajul, mai ales când lucrurile nu merg cum îți dorești. Este ușor când totul merge ca pe roate, însă adevărata provocare (și punctul în care cei mai mulți renunță) vine când dai de greu.

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment