XVision este un start-up românesc ce a pornit din Timișoara în 2018. Echipa este formată din 9 membri, dintre care 4 sunt co-fondatorii acestui proiect- Ștefan Iarca, Bogdan Bercean, Andrei Tenescu și Cristian Avramescu, care, alături de Andreea Purcaru, businesses developer, se ocupă full-time de acest proiect.

XVision a luat naștere datorită pasiunii comune pentru inteligența artificială, deep-learning și optimizarea proceselor medicale. Membrii fondatori s-au cunoscut în cadrul Universității Politehnica Timișoara, participând ulterior la mai multe competiții împreună, atât hackathoane, cât și concursuri antreprenoriale, așa cum declară Ștefan Iarca, co-fondatorul proiectului.

După un eșec, au reușit să intre cu adevărat în lumea business-ului

“Înainte de a dezvolta XVision, am mai avut o inițiativă antreprenorială, o aplicație ce încerca să prezică schizofrenia din discursurile persoanelor, având la bază tot algoritmi de inteligență artificială. Nu am reușit să concretizăm ideea într-un produs vandabil, dar am învățat cu siguranță multe lecții care ne-au ajutat să dezvoltăm un start-up în domeniul medical.” a declarat Ștefan Iarca

Proiectul a pornit de la un buget redus, reprezentat de veniturile fiecărui fondator, ajungând la mijloace materiale semnificative din partea primului lor investitor, Ciprian Man. Ulterior, au fost selectați să facă parte din programul de accelerare Techcelerator, reușind să obțină o nouă finanțare totală de 100.000€.

Aplicația are la bază o suită de algoritmi de inteligență artificială, care identifică orice fel de anomalie de pe o radiografie, dar oferă și informații amănunțite, precum calcularea automată a indicelui cardiotoracic sau identificarea fracturilor și eventualelor leziuni de sub oase.

Toate aceste funcționalități vin ca un ”asistent” pentru medic, scopul fiind acela de a ajuta radiologul în munca de zi cu zi.

XVision, singura aplicație care oferă un astfel de serviciu

În prezent suntem implementați în cadrul a patru spitale din România, printre care și Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu”, Timișoara. Suntem în discuții și cu alte spitale, urmând să implementăm în lunile următoare. În ceea ce privește poziționarea pe piață, suntem singurii din România care oferă un astfel de serviciu.

XVision își anunță sprijinul în această perioadă de criză cauzată de apariția și răspândirea COVID-19, prin gestionarea volumului mare de muncă al medicilor, ajutând la trierea și prioritizarea pacienților ce prezintă leziuni pulmonare provocate de coronavirus. 

Autor

Write A Comment