Greșeala mea cea mai mare de până acum a fost încrederea prea mare în oameni. Recomand celor care pornesc o afacere în România colaborarea permanentă cu un avocat. Din păcate, în România, expresia germană „Ein Mann, ein Wort” („Promisiunea-i promisiune”) este mai mult încălcată decât respectată.

După o experiență de 14 ani în Germania, Paul Sittner s-a întors în România cu un nou concept: terapie prin sport. Acesta a deschis în București în luna mai 2017 un centru de recuperare și prevenire în domeniul afecțiunilor ortopedice și traumatologiei sportive.

Țară, țară, vrem ostași!

Paul a studiat Știința sportului la Deutsche Sporthochschule din Koln și a lucrat în Leverkusen și Koln ca specialist terapeut, dar nu se gândea pe atunci la o afacere propriu-zisă în țară: Am plecat doar să studiez. Nu luasem o hotărâre definitivă, dacă voi rămâne în Germania sau mă voi întoarce în România după terminarea studiilor.

Am venit în România să pun la dispoziție experiența mea în folosul oamenilor care au nevoie de ea. M-am bucurat să găsesc oameni deschiși la nou, receptivi, așa cum îmi închipuiam ca sunt românii. Din fericire, am fost ocoliți de dificulăți de ordin birocratic sau alte impedimente.

De la specialist terapeut într-una dintre cele mai mari clinici din Germania, la antreprenoriat în România. Paul a identificat nevoia unui astfel de centru în țară, deoarece sportivii nu se puteau recupera după accidentări din cauza lipsei de personal în terapie sportive, dar și din cauza lipsei de aparatură de specialitate.

Am vrut să fiu de folos și altor sportivi, pentru că știu ce înseamnă să nu beneficiezi de o recuperare corectă după o accidentare. Despre programe de prevenire a accidentărilor în sportul românesc ați auzit ceva? În viață trebuie să fii deschis la provocări.

De aici și numele centrului, Sport Therapie, unde oferă servicii de recuperare medical ortopedică și sportivă, dar și programe personalizate pentru sportivi: de la testări și programe de prevenire a accidentărilor, până la antrenamente funcționale.

Da, este un concept modern în care se regăsesc cele mai noi descoperiri din stiința sportului și antrenamentului funcțional. Conceptul este complex, cuprinzând cele mai noi metode de  recuperare medicală, prevenire a afecțiunilor ortopedice, întreținere corporală și slăbit. Pentru a deschide o afacere în acest domeniu, cunoștințele de specialitate trebuie să fie completate, în primul rând, de o experiență cât mai lungă. Trebuie să fii permanent la curent cu toate noutățile științifice în domeniu, dar și să cunoști cele mai moderne aparate de terapie medicală, dacă vrei într-adevăr să oferi servicii de cea mai bună calitate.

A fi cel mai bun în recuperare medicală nu înseamnă automat că vei avea și succes. Trebuie să rămâi permanent flexibil, deschis la schimbări, dar să îți urmezi linia și ideile proprii, care îți vor crea o identitate și vor defini afacerea ta pe termen lung.

Cele mai accesate servicii sunt cele pentru recuperarea afecțiunilor coloanei vertebrale, beneficiind de aparate speciale și, totodată, de o abordare nouă a afecțiunilor coloanei. De asemenea, la centru se pot corecta deficitele musculo-articulare după cel mai nou sistem internațional de testare funcțională și sunt disponibile chiar și programe de reducere a greutății corporale, care sunt extrem de căutate.

Clienții centrului Sport Therapie sunt atât persoane tinere, dinamice, cât și persoane în vârstă, fiecare primind un plan de terapie individualizat adaptat particularităților sale.

Un antreprenor trebuie să fie un nebun rațional, să fie creativ, să fie un bun motivator, să aibă puterea să se ridice când totul pare contra sa, să știe să lege contacte cu oameni din diverse domenii, să se plieze pe caracterul altor oameni, să inspire încredere oamenilor cu care interacționează.

Tinerilor care doresc să înceapă o afacere pe cont propriu în acest domeniu le-aș spune să mai aștepte și să învețe mai mult. Dacă au cunoștințele teoretice, trebuie să le dobândească și pe cele practice, trebuie să își facă „ucenicia” în domeniul respectiv, mai ales când este vorba de sănătatea umană. Filozoful Noica, ajuns la o vârstă înaintată, îi spunea unui tânăr filozof care dorea să scrie la fel ca el, că întâi trebuie să aibă răbdare să acumuleze, ca după aceea să poată produce o creație proprie.

Îi îndemn pe cei care trăiesc în străinătate să se gândească și la România atunci când vor să-și dezvolte o afacere și să-și pună în valoare acasă experiența acumulată în străinătate, pentru a contribui cu toții la dezvoltarea și întărirea țării noastre, spune Paul, co-fondatorul Centrului Sport Therapie, pentru publicația repatriot.ro

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment