Start Up Nation reprezintă programul de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea afacerilor. Acest program este în parteneriat cu bancile BCR, CEC şi Transilvania fapt ce poate face posibilă implementarea proiectului printr-un credit direct de la băncile respective. Subvenționarea nerambursabila este de 200.000 de lei pentru activitățile economice care se încadreaza în categoriile: IT, Producție, Industrii Creative, Servicii, Comerț.

Între susținere pentru antreprenori şi program social

Despre ediția precedentă, spune actualul Ministru al Economiei, acțiunea finanțării ar fi avut mai mult un program social care forța companiile să aibă doi angajați şi să-i țina pe o perioada fixa. Miza pentru anul 2020, conform Ministrului, ar fi susținerea efectivă a afacerilor şi nu doar scăderea şomajului prin astfel de angajări.

Alocarea financiara pentru anul 2020 este de 239 de milioane de lei şi se estimează finanțarea unui număr de aproximativ 1200 de proiecte. Beneficiarii care îndeplinesc condițiile pe care le are la bază programul sunt societățile comerciale de tip IMM (SRL sau SRL-D) înființat după 1.07.2017. Pe lângă beneficii, proiectul vine cu o serie de obligații asupra persoanelor eligibile. O parte din procentul de 100% al sprijinului nerambursabil oferit trebuie sa fie folosit pentru creare a cel puțin 2 locuri de muncă şi menținerea acestora pe o perioadă de timp de cel puțin 2 ani după implementarea proiectului.

Ministrul Economies, Energiei şi Mediului de Afaceri , Virgil Popescu , detalii despre StartUp Nation

“Start-Up Nation – sau cum se va numi el, pentru că aș vrea să-l rebranduim un pic, va avea obligatoriu o componentă digitală, pentru că suntem într-o Românie în 2020 și în era digitalizării. Voi vrea să introducem în proiect o cotă de cofinanțare de minimum 10%, pentru că am observat din comportamentul antreprenorilor, dacă își riscă și ei o parte din bani – o sumă mică, 10% nu înseamnă cine știe ce – atunci sunt mult mai atenți la ceea ce se va întâmpla, vom vrea să orientăm către eficiență antreprenorială, ca acel business să fie viabil, inovativ și să poată să reziste în piață și după perioada de monitorizare, pentru că pe OLX sunt foarte multe business-uri care se vând acolo, startup-uri. Asta îmi arată mie că cel care au început acel proiect nu mai vor să-l continue și asta însemană că e o problemă la acel startup.” a declarat Ministrul Economiei, Virgil Popescu, la un interviu avut la StartUp.Cafe

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin Direcţia de Antreprenoriat şi Programe pentru IMM acordă ajutoare de minimis în conformitate cu prevederile Legii nr. 364/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Este unul dintre cele mai asteptate programe de finantare a micilor afaceri de la noi din tara. StartUp Nation va începe în primul trimestru al anului 2020.

Write A Comment