Andrei Toma, fondatorul HOMEPOD, a avut ideea unui sistem care are de  gând să revoluționeze modul în care sunt gândite și construite clădirile. Misiunea acestui sistem este aceea de a crea și dezvolta un concept nou, în care oamenii au posibilitatea să construiască și să personalizeze clădiri pe principiul „Do It Yourself”, cu auto-mentenanță și care se reciclează singure. Practic, sunt puși la dispoziția oamenilor roboți și computere care proiectează automat un imobil. Asta da tehnologie, nu-i așa?

Echipa HOMEPOD a plecat de la o nevoie a pieței. Digitalizarea serviciilor și automatizarea proceselor duc la folosirea frecventă a smartphone-urilor, inclusiv atunci când vine vorba despre cumpărături. Din ce în ce mai mulți utilizatori intră cu totul în online, iar domeniul construcțiilor și decorațiunilor interioare nu face excepție.

„Vreau și eu! Asta ne-au spus”

Vedem o creștere impresionantă la nivel de „construiște singur” – Do It Yourself –  și aici am lansat cercetarea încă din 2008 pe un sistem de construcții autonom, care să răspundă acestei nevoi. Clienții noștri sunt cei care vor să construiască și să decoreze singuri: „Vreau și eu! Asta ne-au spus.” Oferim, de asemenea, servicii arhitecților și dezvoltatorilor imobiliari.

Andrei a avut programe de pregătire antreprenorială de la Lancaster School of Management în Marea Britanie și Empretec în Romania. A ajutat la construirea caselor  încă de când era mic, ne povestește el. Cărămidă cu cărămidă, am spune. Sau un sistem inteligent, care să le facă pe toate.

Procesul de recrutare a fost unul dintre cele mai complicate procese de alcătuire a echipei, în special când este vorba de specialiști în domeniu. Pentru a atrage atenția colegilor, Andrei avut de la început imagini cu clădirea, iar aceștia au fost acord să dedice din timpul lor acestei misiuni.

Mi-a plăcut să construiesc, dar, uneori, chiar nu poți face singur și ai nevoie de ajutor. De aceea am creat HOMEPOD. 

HOMEPOD și sustenabilitatea

Ideea în sine a atras atenția doctorilor de la universități de prestigiu, iar contribuția lor la nivel de sustenabilitate, eficiență energetică și cauze sociale demonstrează că fiecare dintre noi vrea sa facă ceva mai bun. Toate acestea pentru a crea un model pentru societate. Un model sa trăim mai bine, mai confortabil și fără riscuri. Toti credem în asta și asta ne unește.

HOMEPOD dezvoltă sisteme software de predicție pentru construcția proprietăților, dar, în același timp, are rolul de a reduce deșeurile și consumul de energia.  De asemenea, sistemul propriu de măsurare a energiei înglobate contribuie la reciclarea materialelor utilizate – precum plastic, ceramică, sticlă, fier și lemn.  Pentru a crește eficiența energetică, HOMEPOD are o tencuială inteligentă, care își schimbă eficiența energetică în funcție de temperatura de afară.

HOMEPOD este o tehnologie – software și hardware. Partea de software conține un instrument de colectare de tehnologii de construcții performante. Partea hardware are două componente: o structură de rezistență și un proces robotic automatizat (RPA), care automatizează asamblarea structurii de rezistență.

Primii bani au venit din partea prietenilor, părinților și InnovateUK. Până acum,  aceștia au investit suna de 250.000 de euro. Recent, HOMEPOD a semnat un contract cu DUK TECH SRL în valoare de 120.000 euro pentru invesții directe în software; A mai primit, de asemenea, grant-uri de la ClimateKIC și EYIF, în valoare de 20.000 euro.

Mai mult, utilizatorii își pot chiar personaliza imobilul. Cum anume?

Simplu. Totul este în cloud. Utilizatorii introduc detalii cu privire la buget, numărul membrilor familiei, locația terenului sau unde anume vrea să achiziționeze terenul. După ce avem detaliile tehnice, utilizatorii sunt întrebați de preferințele cromatice, pentru a stabili o paletă de culori. După acest moment, utilizatorii pot vedea și selecta exemple de accesorii de design interior – toate în funcție de buget, stil de viață și preferințe.

Acum avem o plajă largă de competitori direcți, specializați, precum EcoBuild, GreenBookLive, iar indirecți –  producători de proprietăți pre-fabricate, precum Huf Haus, CubeHouse sau ZEDPOD.

HOMEPOD este în România, dar a fost premiată internațional. Nevoia economiilor dezvoltate pentru un astfel de sistem este mai mare în comparație cu România. De aceea, construim pentru export, iar Marea Britanie a fost printre primele țări care a investit deja în această tehnologie. Apoi, finanțările au venit din Germania, iar oferte de licențiere a tehnologiei au venit din țări precum Singapore, China și Brazilia. În Romania vom comercializa o variantă a sistemului HOMEPOD, adresată pieței de lux.

Instituții globale precum UKTI, ImpactHUB Westminster, WITSA și HUAWEI ne-au premiat. Au desemnat ca fiind o tehnologie inovativă și emergentă.

HOMEPOD a fost accelerat de către ClimateKIC prin Institutul European de Tehnologie pentru cercetare piață și producție a produselor de merchandising, care explică tehnologia pentru a integra producători și distribuitori de materiale de construcții din Romania, deocamdată la nivel local.

Avem câteva tranzacții la nivel pilot cu câțiva clienți, dar nu am lansat încă varianta publică.

BONUS TIP:  Mergi până găsești un expert în mers. Apoi convinge-l că ai dreptate și vei avea succes. – Andrei Toma, CEO HOMEPOD

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment