Dorința de a schimba lucrurile în România a reunit o echipă de tineri români, care au creat și dezvoltat un instrument digital dedicat elevilor de liceu. Pornind de la dificultatea cu care se confruntă aceștia la terminarea ciclului liceal cu privire la alegerea facultăților, Călin și echipa sa au pornit în urmă cu trei ani în aventura ce mai târziu avea să poarte numele de EduMatch.

Călin Spiridon, fondator EduMatch, ne povestește astăzi cum funcționează platforma, ce caracteristici are și cum anume are de gând să devină primul instrument digital românesc de orientare profesională.

Aparent, totul este simplu. Elevii trec prin 5 pași simpli până la rezultatul testului – întrebările chestionarului sunt închise, iar durata acestuia este de aproximativ 10 minute. Algoritmul EduMatch a fost gândit și creat de către Călin, iar dinamica testului permite elevilor să vadă chiar și nivelul de efort pe care vor fi dispuși să îl aloce în timpul facultății.

Am fost plăcut surprins să văd că munca de aproximativ un an de încadrare a facultăților în diverse clustere a dat rezultate încă de la început. Primele teste au fost făcute cu ajutorul unor persoane care nu erau interesate în mod direct de proiect. Evident, a fost ceea ce ne doream.

Testul Holland a reprezentat un reper pentru EduMatch, dar timpul și efortul alocat proiectului au fost transformate într-un test dinamic, în care facultățile sunt categorizate și afișate ulterior  în funcție de răspunsurile date de către utilizator. În funcție de abilitățile și aptitudinile acestuia (ale utilizatorului), îi este afișată lista facultăților potrivite pentru el din orașe ca Iași, Cluj sau București.

Am testat această platformă în jur de doi ani cu oameni din diferite domenii, cu diferite vârste și, în special, cu specilizări diferite. Astfel, am remarcat acuratețea testului și am observat că am făcut un match foarte bun între abilitățile, înclinațiile și domeniile lor actuale de activitate. 

Pentru Călin, echipa EduMatch înseamnă efortul pentru atingerea acelorași obiective. Este despre dorința de a face o lume mai bună și despre a reuși în România.

Pot afirma că cea mai importantă resursă într-un startup sunt oamenii. Ei merită cea mai mare atenție – de la recrutare, până la momentul în care task-urile sunt delegate.

Pe locul al doilea se află finanțarea proiectului. Acest aspect este foarte important atunci când începi un astfel de proiect, deoarece trebuie să fii cu adevărat sigur că îl poți susține din toate punctele de vedere. – Călin Spiridon, fondator EduMatch

Practic, voi încercați să acoperiți „goluri” sau lacune ale sistemului actual de învățământ – unul incapabil și nepregătit să ghideze corect traseul profesional al elevilor. Călin, cum vezi lucrurile ca tânăr antreprenor în România?

Nu pot spune că sistemul de învățământ este incapabil sau nepregătit. Pot spune doar că venim în ajutorul acestuia – să ghidăm corect elevii către o facultate de interes pentru ei. În același timp, vom putea ajuta și facultățile: din statisticile noastre, acestea să își bugeteze locurile în funcție de opțiunile pe care le afișăm elevilor în testele noastre.

Ca tânăr antreprenor, cred că vom ajunge la un nivel în care aceste idei de interes național să fie mai mult susținute de stat. Cel puțin, sper că așa se va întâmpla și cu EduMatch; este un început pentru educația din România, care ar putea evolua foarte frumos dacă am avea susținere și din partea guvernanților – Călin Spiridon, fondator EduMatch

EduMatch pleacă internațional

Evident, în următorii doi ani estimez lansarea EduMatch în Europa. Este o afirmație îndrăzneață, dar am încredere că vom reuși.

Cert este că absolut toți utilizatorii au fost mulțumiți de rezultatele testului. Acum, știi foarte bine că este un test de orientare. Nu este o farmacie și nici nu îți promite viitorul tău, orice ai face. EduMatch este platforma care te ajută să remarci niște aspecte pe care uneori nu le iei în calcul, continuă Călin.

Book Recommendations

Prima carte pe care aș putea să o recomand este The 4-Hour Workweek  by Timothy Ferriss – este o carte care mi-a schimbat foarte mult viziunea din punct de vedere al modului de organizare în gândire.

Altă recomandare ar fi Tată Bogat, Tată Săracde Robert Kiyosaki – sunt destul de multe lecții de bunsiness interesante care merită studiate. Iar dacă ar fi să recomand și alte cărți care nu țin neapărat de anteprenoriat, ar fi Magicianul de John Fowles și Apărarea lui Galilei de Octavian Paler. 

Testul este disponibil pe platforma Edu Match, www.edumatch.ro,  unde elevii trebuie să se înregistreze cu un cont, plătesc accesul și pot începe cu succes testul. Sunt prezenți atât pe Facebook și pe Instagram @edumatch.ro, unde interacționează cu cei interesați.

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment