Copilăria reprezintă, fără îndoială, perioada în care copilul își formează priceperile și deprinderile de bază, își dezvoltă creativitatea și pregătește fundamentul pentru ceea ce, mai târziu, noi o numim generic – educație. Important de reținut este faptul că, încă de la cele mai mici vârste, copilul este „ținta” tuturor influențelor venite, în primul rând, din partea familiei și al grupului apropiat de prieteni; funcționează precum un „burete”, care absoarbe toate informațiile din mediul înconjurător, cu o maximă curiozitate.

Astăzi aflăm povestea eematicoToys, startup-ul românesc producător de jucării, experiențe și progres în educația contemporană și despre cum anume își propun aceștia să îmbunătățească procesul instructiv-educativ al copiilor atât din țară, cât și peste hotare.

Dincolo de București, dincolo de granițe

Acolo îi vom găsi pe fondatorii eematicoToys, care au o viziune solidă și îndrăzneață asupra produselor special gândite și concepute pentru copii. eematicoToys este continuarea firească a proiectului eematico, demarat în anul 2015 – o organizație, totodată, care deschide drumul spre inovație a programelor educaționale, printr-o abordare proprie, menită să dezvolte abilitățile de viață pentru secolul XXI.

Facem asta prin învățare experiențială, bazată pe joacă – procesul fundamental de învățare – precum și prin construire. cu ajutorul materialelor noastre didactice. Dacă joaca reprezintă învățare, atunci învățarea poate fi distractivă – Ion Neculai, co-fondator, eematicoToys

„Educația eematico este menită sa dea sens lucrurilor pe care copiii le învață în școală sau pe care le descoperă în viață. Ne dorim să facem acest lucru pentru cât mai mulți copii, indiferent de mijloace sau proveniență, astfel încât copilăria lor să fie cât mai bine valorificată.”

Pe lângă jucării, eematico include și o serie de cursuri pentru copii, în care aceștia își dezvoltă abilitățile cognitive, abilitățile de comunicare și relaționare, potențialul creator și abilitățile de lucru în echipă: În cei 3 ani de când existăm, am creat peste 350 de ore de conținut educațional, concretizate în cursuri, printre care amintim I Can Be, Maker Exploratorium, Inginericum, I Will Know, în  cadrul taberelor de construire, fieldtripuri-lor, evenimentelor pentru copii și proiectelor sociale.

Toate cursurile noastre au o menire foarte clară – aceea de a-i ajuta pe cei mici să dea sens lucrurilor pe care le învață în școală, sau asupra cărora își pun întrebări, în mod natural, prin joacă, experimente, bricolaj și construit.

În total, peste 600 de activități diferite, cu tot atâtea materiale didactice, experimente, proiecte de construire și bricolaj. Prin toate aceste experiențe, au trecut peste de 3.500 de copii, cu între 300 și 400 fiind înscriși lunar la activitățile noastre. Cu atâtea materiale și atâția copii înscriși, era natural ca, la un moment dat, să primim tot mai multe întrebări de la părinți și susținători, dacă nu ar putea să cumpere pentru acasă unele dintre materialele noastre.

Astfel în toamna anului 2017, prin acceptarea noastră în incubatorul Startarium, am pus bazele acestui  spin-off, iar în foarte scurt timp, am scos primele noastre jucării pe care am început să le vindem pe la târguri și în online.

Ce anume face diferența dintre jucăriile românești eematico și jucăriile Montessori? De ce ar alege părinții eematicoToys pentru copiii lor?

Am sublinia, în primul rând, o asemănare. Ambele  tipuri de jucării sunt rezultate din cercetarea educațională. Diferența constă chiar în cursurile din care acestea izvorărsc și sunt concepute.

În ceea ce privește jucăriile (și cursurile) noastre, ele sunt menite să sprijine de multe ori lucrurile pe care copiii le învață în școală  (sau urmează să le învețe) sau pe care copiii le descoperă în viața de zi cu zi și asupra cărora își pun întrebări. Nu este, cel puțin pentru moment, un sistem care să înlocuiască cu totul sistemul actual de învățământ.

O altă diferență constă în faptul că multe dintre jucăriile noastre caută să îi pună pe cei mici, singuri sau împreună cu părinții lor, în postura de constructori ai jucăriilor. Trebuie să subliniem aici această oportunitate de colaborare părinte-copil, pe care jucăriile noastre le oferă.

Imagine, Make,Think, Connect, Education = eematico

Fiecare jucărie eematico este unică; vine fără culori și fără prea multă grafică, iar informațiile oferă indicații despre piese, mod de funcționare, asamblare și ambalare. În rest, jucăriile reprezintă o invitație spre a fi colorate, desenate și decorate după preferințele fiecărui copil.

„Aceste jucării nu sunt gândite pentru fete sau băieți ci pentru fete și băieți. Cursurile noastre ne-au învățat că fetele și băieții sunt interesați de aceleași lucruri și pot răspunde la fel de bine acelorași provocări.”

În plus, jucăria are mai multă valoare pentru copil atunci când el este cel care a asamblat-o și, cu atât mai mult, când a putut să o decoreze după bunul plac. O altă diferență este că jucăriile vin atât de simple, încât singurele „decorațiuni” sunt informațiile scrise (sau grafice) despre piesele jucăriei, mecanismele sale, modul lor de funcționare sau ajutoare în procesul de asamblare. În acest mod, îi invităm pe copii să se simtă liberi să personalizeze dupa bunul plac jucăriile, desenând pe ele, colorându-le și făcându-le cu adevărat unice.

Startup Life: Probabil nu este o piață foarte permisivă, dar, cu siguranță, este o piață în care multe nevoi nu sunt satisfăcute. În acest context, a produce jucării educaționale în Romania este o adevarată oportunitate. Nu există foarte multe persoane care fac asta, dar sunt deja câteva mici companii. În schimb, nevoia se situează pe un trend ascendent – nu doar în România, ci în întreaga lume. Oamenii conștientizează din ce în ce mai mult oportunitatea pe care o oferă joaca în procesul de învățare și efectele vizibile pe care lipsa acesteia le produce în copilărie.  

eematicoToys TEAM

Echipa eematico s-a format pe parcursul celor 3 ani de activitate, pornind de la cei 11 fondatori, ajungând la 20 de membri, în prezent. Întâlnim o echipă mixtă, cu oameni foarte diferiți din punct de vedere profesional: de la arhitecți, psihologi, filologi, oameni de comunicare, până la designeri, sociologi, antropologi și autodidacți.

Încă din momentul fondării eematico, am crezut că în această pluridisciplinaritate persistă o forță creativă uriașă, prin multitudinea de perspective pe care le poate oferi si care sunt fundamentale pentru a obtine un produs educational complex – Ion Neculai, co-fondator, eematicoToys

Numele eematico a apărut din dorința de a crea un nume care să înglobeze următoarele idei: Imagine, Make , Think, Connect, Education. Au căutat mult și au ales inițial imatico, deoarece era potivit, simpatic si era propice jocului, spune Ion. Forma finală a rezultat atunci când au adaptat cuvântul, astfel încât  să nu fie o problemă atunci când vor ieși peste hotare. A rezultat eematico (citit imatico), care îngloba mai bine si umbrela educației.

eematicoToys, cetățean în Orașul Antreprenorilor

 Când  Impact Hub a lansat proiectul Startarium, am aflat imediat. De decis, ne-am decis repede. Era exact acel gen de program de care aveam nevoie la început de drum.

Conceptul de Oraș al Antreprenorilor este un pas firesc pentru proiectul Impact Hub, care a fost mereu orientat către construirea unei comunități de oameni cu idei frumoase, a unui mediu propice învățării și dezvoltării continue. Un mediu în care ajutorul are loc atât la nivelul comunității, cât și la nivelul individualităților – descrie cel mai bine echipa Impact Hub Bucharest, sărind în sprijinul oricărui membru care exprimă vreo nevoie sau caută soluții la întrebări sau provocări dificile.

Pot spune că Incubatorul Startarium este cel mai bine gândit incubator prezent pe piață în acest moment. Este bine echilibrat la nivel de resurse materiale, umane și teoretice. Și dacă ar fi să pun accentul pe ceva anume, ar fi pe echipă: fie că vorbim despre board-ul care „păstorește” fiecare din cele 5 start-up-uri pe parcursul anului, fie despre mentori, dar mai ales despre echipa permanentă Startarium, care este implicată în fiecare dintre cele 5 afaceri ca și cum ar fi afacerile proprii sau „ale familiei”. Startarium este, cred eu, deschiderea online a comunității Impact Hub către toată țara. Este locul unde ai parte de experiența Impact Hub chiar dacă nu ești din București.

Dacă ar fi să scrieți un mesaj pe un panou din centrul Bucureștiului, care ar fi acela?

eematicoToys: Joaca e treabă serioasă!

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment