Rubik Hub este mult mai mult decât un spațiu fizic, spun membrii echipei. Este o comunitate a comunităților, a cărei poveste a început să se contureze în momentul în care au conștientizat că există o nevoie majoră de a îmbunătăți mediul în care trăim. Au pornit de la un vis măreț, care s-a dovedit a fi mai mare decât visătorul: crearea unei lumi în care fiecare persoană își atinge potențialul maxim de dezvoltare și generează impact pozitiv în jurul său.

Acest vis a evoluat într-o misiune asumată de o echipă de tineri entuziaști, care cred cu tărie în puterea unei comunități. Într-un timp foarte scurt – de la lansarea din mai 2017 și până în prezent – Rubik Hub a demonstrat atât pe plan regional și național, cât și pe plan internațional capacitatea și dorința de a-și asuma și implementa misiunea declarată. Astfel, peste 200 de co-fondatori, 100 de startup-uri și 60 de mentori le-au trecut pragul de la lansarea hub-ului.

Putem spune că ne-am extins deja pe plan național, prin programele pe care le susținem în afara orașului Piatra Neamț. Deocamdată nu ne dorim să replicăm hub-ul și în alte orașe, pentru că vrem să ne concentrăm pe sedimentarea valorilor la care am lucrat până acum. Ce vom face însă – sperăm noi anul ce va urma – vor fi niște mini hub-uri (Rubik Corners), amplasate în universitățile partenere, în  care se va crea ambientul dorit pentru aprofundarea și dezvoltarea acestui domeniu atât de nou, complex si inovator: antreprenoriatul. 

Suntem convinși că vom evolua cel puțin cu aceeași viteză ca până acum și în următorii ani și avem speranța și convingerea că Rubik Hub poate deveni o entitate de referință în ecosistemul antreprenorial românesc, dar și internațional – Vlad Gliga, CEO, Rubik Hub.

bizis.ro: Să știi că ne sugerezi și chiar ne înveți un principiu important. Mulți antreprenori nu au curajul, disponibilitatea și abilitatea să pună în aplicare acest principiu. Este vorba despre transmiterea viziunii tuturor membrilor echipei – cu toții cunosc DE CE-ul Rubik Hub și acest lucru se poate observa până la ultimul rând al unei săli de conferință. Cum anume reușești să transmiți viziunea ta, în calitate de CEO, întregii echipe? Și cum pot antreprenorii să facă acest lucru, deși nu mai sunt în stadiul de startup?

Unul dintre motto-urile noastre preferate este #WeAreInThisTogether și credem cu tărie in el. Membrii echipei Rubik Hub au fost aleși, în primul rând, în funcție de valorile pe care le-am considerat esențiale pentru niște dezvoltatori de comunități (pozitivism, empatie, optimism, orientare spre rezultat) și mai puțin în funcție de experiența sau pregătirea profesională.

Ne dorim să creștem împreună cu comunitatea pe care încercăm să o dezvoltăm. Încă de la început, am preferat să evit să deleg sarcini precise membrilor echipei, iar în felul acesta fiecare s-a dus în mod natural spre o zonă în care a considerat că poate excela. Momentan, suntem prea puțini pentru toate planurile mărețe pe care vrem să le înfăptuim, însă căutăm activ și în permanență oameni care vor să se dedice misiunii Rubik Hub și sunt capabili să își asume o astfel de responsabilitate, continuă Vlad.

bizis.ro: În opinia ta, care crezi că sunt factorii care încetinesc procesul de dezvoltare a ecosistemului antreprenorial din regiunea de Nord-Est a României? Cum pot „sparge gheața” tinerii care au motivație și idei pentru a începe o afacere?

Părerea mea este că cel mai mult ne încetinește mentalitatea pe care o avem. Frica de a ne evidenția și de a crede în ideile noastre. Un factor foarte important este și lipsa programelor educaționale susținute în școli și universități. Din fericire însă, sunt tot mai multe inițiative în regiunea noastră, inițiative ce contribuie concret la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial.

În prezent, fie că ești student sau tânăr fondator sau antreprenor, ai posibilitatea de a te înscrie la cursuri de educație antreprenorială extracurriculare (Rubik Edu), poți participa la mai multe tipuri de programe dedicate dezvoltării unui startup (Startup Weekend, Square 1 Bootcamp, Startup Spinner), poți primi mentorat din partea unor oameni extrem de valoroși, care sunt dornici să împartă din experiența lor (Office Hours), poți lua parte la întâlniri ale grupurilor de fondatori ce activează într-un domeniu anume (Meetups), poți participa la evenimente dedicate ecosistemului antreprenorial (NDR Conf, CODECAMP, How To Web, Orange Fab), poți lucra din tot mai multe spații alternative în întreaga regiune (NestHub, KultHub, Thinslices, FabLab, Rubik Hub, etc) și, din fericire, poți intra și în programe de accelerare, chiar la noi în regiune (TBNR). Trebuie doar să îndrăznești să cauți opțiunea cea mai potrivită pentru tine, adaugă Vlad.

Meet the team! + secret powers

La baza dezvoltării Rubik Hub au stat oameni care au crezut în inițiativa echipei și care s-au alăturat misiunii lor îndrăznețe. Acest lucru a fost validat de nenumărate ori, atunci când au organizat și desfășurat cu succes primul Startup Weekend la Piatra Neamț, atunci când proiectul Rubik Edu a fost acceptat în 5 universități importante din Regiunea de Nord-Est a României, precum și prin încheierea  parteneriatelor de colaborare cu alte entități relevante din ecosistemul antreprenorial românesc și internațional: TBNR Accelerator Iași, Beta-I, Spherik Accelerator, Techcelerator, Barcelona Tech City,  Huge Thing, Orange Fab, Codecamp, Startarium. Au avut ocazia să împărtășească povestea și viziunea Rubik Hub în cadrul unor evenimente din această nișă, precum Romanian Leaders Connected, Repatriot Summit, Startup Europe Call, Griffiths School of Management Academic Conference, Gala Tinerilor Antreprenori, WITchIS, Forum Pin, Startup European Week – Cluj, TBNR Talks și multe altele.

Vlad Gliga, CEO Rubik Hub, spune că îi place să descopere în fiecare membru al echipei acel element care îl face potrivit misiunii lor, acea valoare care îl definește ca om și acea energie vibrantă care poate inspira și pe alții: fie că vorbim despre un CEO, fondator, angajat etc, ar trebui să se uite la cei din jur ca la niște prieteni, cu căldură. Doar așa îți oferi ocazia să citești printre rânduri și să dai straturile sociale deoparte. În contextul potrivit, fiecare persoană poate avea ceva valoros de oferit.

Community builder este un termen încă ușor utopic in Romania și greu de înțeles de publicul larg. Pentru noi, însă este o misiune asumată. Reprezintă plăcerea de a descoperi oameni valoroși, de a-i aduce la aceeași masă și de a-i pune într-un context favorabil lor și comunității din care fac parte. Este acea secret power pe care o avem în sânge și pe care o folosim cu drag – Smaranda Băluț, Community Builder, Rubik Hub

Piatra Neamț, pe harta internațională a comunității startup

Într-un articol anterior, am vorbit despre Startup Spinner Makeathon, programul de trei zile de lucru intensiv care oferă antreprenorilor ocazia de a-și valida modelul de business, nu mai vechi de un an. În cadrul makeathon-ului, participanții vor beneficia de sesiuni de mentorat, unde vor primi informații, sfaturi și îndrumare cu privire la dezvoltarea startup-ului pe care îl au, de la peste 15 mentori specializați în domeniul antreprenorial. Totodată, aceștia a ocazia de a intra în contact cu potențiali investitori și de a fi selectați pentru unul din programele de accelerare ale TBNR Accelerator.

Startup Spinner Makeathon este un răspuns firesc al nostru pentru comunitatea de startup din care facem parte. Este un eveniment dedicat fondatorilor de startup care sunt dornici să treacă la un nivel superior, care sunt pregătiți să convingă un public relevant – format din reprezentanți ai acceleratoarelor, investitori, antreprenori si mentori – că startup-ul pe care îl reprezintă are acel element definitoriu, inovator și original și că este pregătit să treacă la alt nivel.

Selecția la Startup Spinner Makeathon a fost realizată în funcție de posibilitatea de scalare și execuție până în prezent, alinierea (valorilor) și motivația echipei, soluția identificată a problemei de la care s-a pornit, claritatea modelului de business, puterea de execuție, dorința si deschiderea de a fi mentorat, respectiv în funcție de capacitatea de a realiza un pitch bun.

Juriul Startup Spinner Makeathon

Din juriu fac parte reprezentanți ai mai multor ecosisteme antreprenoriale, dintre care:

  • Oscar Kneppers, Founder @Rockstart

  • Jane Nørbjerg Bertelsen, Business Consultant

  • Adrian Georgescu, Head of Technology – Ernst & Young

  • Oana Bouraoui, President & Co-founder Romanian-IT

Rezultatele înscrierilor ne confirmă deja așteptările: va fi un eveniment pe cinste! 🙂

Avem echipe foarte valoroase înscrise, venite din mai multe regiuni ale țării, dar și din alte țări. Ne dorim să ridicăm gradul de conștientizare cu privire la activitatea din cadrul Rubik Hub în rândul comunității locale, însă cel mai mult ne dorim ca Startup Spinner Makeathon să devină un eveniment de referință în ecosistemul antreprenorial balcanic, declară Smaranda Băluț, Community Builder, Rubik Hub.

bizis.ro: La Startup Alley, organizat în cadrul Codecamp, am învățat cu toții că echipa unui startup contează cel mai mult în procesul de obținere a unei finanțări. Câți membri are echipa ideală și cum îți poți da seama dacă aceasta prezintă acel „alignment” sau nu?

Nu cred că putem vorbi despre echipa ideală în funcție de numărul de membri, însă cu siguranță putem vorbi de valorile comune. Este clar că trebuie să existe o complementaritate a abilităților profesionale, însă trebuie să primeze acel set de valori comune, în funcție de care se setează tempo-ul startp-ului și care echilibrează activitatea echipei – Valentin Iulian Țoc, Community Builder, Rubik Hub.

Pitch your startup! Poți convinge sau nu un public relevant?

bizis.ro: „Aliniați” sau nu, fondatorii ajung în sesiunea de pitching. Care sunt elementele definitorii ale unui pitch reușit și ce sfat le dați viitorilor participanți?

Aș pune mare accent pe o structură clară. Orice pitch este întotdeauna cronometrat și dacă nu „îți faci temele de acasă” cum trebuie și nu îți organizezi pitch-ul în funcție de timpul dat și de elementele neprevăzute (emoții, probleme tehnice, etc), te poți trezi că nu termini de spus tot ce ți-ai propus. Noi luăm în serios partea de pitch prep, pentru că poate fi definitorie pentru viitorul startup-ului pe care îl reprezinți: poți convinge sau nu un public relevant? – Ioana Cerescu, Community Builder, Rubik Hub.

(Do NOT) Fail your startup!

bizis.ro: Care sunt cele mai comune greșeli ale fondatorilor de startups și căror aspecte trebuie să acorde aceștia mai multă atenție în primele stadii de dezvoltare ale afacerii?

Statistic vorbind, cele mai multe startup-uri eșuează din cauza unei echipe greșit formate. Mi se pare esențial să îți alegi coechipierii în funcție de valorile comune, să fie persoanele cu care poți petrece timp de calitate împreună și în afara programului de lucru și să simți, bineînțeles, că te poți baza în orice moment pe fiecare în parte.

Un alt element esențial ar fi motivația. Recomand tuturor să lucreze activ la acest capitol, pentru că drumul unui startup este adeseori anevoios, mai ales la început. Și dacă la primele obstacole se instalează demotivarea echipei…eșecul este aproape! – Andrei Carabelea, Community Builder, Rubik Hub.

bizis.ro: Să presupunem că o persoană, Radu, este pe lista celor selectați la Startup Spinner. El vine doar cu o idee de afacere și mult potențial. La finalul programului, cu ce va pleca acesta? Care va fi nivelul de dezvoltare a ideii post-program?

Radu vine la Startup Spinner pentru că are o idee atât de faină și în care crede atât de mult, încât a lucrat activ la ea în ultimele 12 luni! 🙂

Odată intrat în Spinner, i se alocă un mentor alături de care va lucra pe întreaga durată a evenimentului, care îi va valida ideea, care îl va ajuta să își (re)definească modelul de business și care îi va putea face niște sugestii pertinente pentru viitor.

Cu ajutorul tuturor mentorilor implicați, Matei va învăța să lucreze cu niște instrumente extrem de folositoare pentru un startup. Totodată, va avea ocazia să participe la sesiunile de Office Hours ale oricărui membru invitat. Va analiza punctele forte și punctele slabe ale startup-ului și va primi sfaturi de la oameni cu o pregătire profesională complexă și cu expertiză în diferite domenii.

Cel mai valoros lucru pe care îl va lua acasă va fi evaluarea mentorilor, făcută „la rece”. Are, însă, posibilitatea de a pleca și cu un premiu în bani, cu o invitație de a face parte dintr-un program de accelerare, cu o investiție directă, dar și cu multe alte premii surpriză. – Smaranda Băluț, Community Builder, Rubik Hub.

Află mai multe detalii despre Startup Spinner Makeathon dând click aici  și vino pe 23 noiembrie la Rubik Hub să susținem împreună startup-urile participante!

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment