Adonis Software este o companie tânără din București, care dezvoltă, în special, aplicații mobile. Aceștia nu doar că implementează ideile clienților, dar oferă și consultanță în dezvoltarea lor.

Adonis Software a avut un parcurs frumos, așa cum ne-a povestit Ancu Radu într-un interviu. Echipa, care era formată inițial din doar două persoane, a ajuns anul acesta la un număr de 30. Schimbarea aceasta s-a produs, în special, în anul 2017, când nu doar numărul angajaților s-a dublat, ci și cifra de afaceri.

O afacere românească, dezvoltată în străinătate

Acum 7 ani, când a luat naștere Adonis Software, România nu era aproape deloc dezvoltată la capitolul aplicații mobile. Așa că, așteptând momentul potrivit să intre pe piața locală, echipa s-a focusat pe piața internațională, în 2012 clienții provenind din Australia, Canada, US, UK, Germania și Elveția.

O piață în dezvoltare are și avantaje față de o piață matură. Unul dintre acestea este faptul că antreprenorul nu duce lipsă de oportunități pe care să le implementeze, într-adevăr însă în condiții mai grele decât într-o piață matură în care se întâmplă reversul: mai puține oportunități, dar mai multe resurse în piață, a mărturisit Ancu Radu.

Românii stau prost la capitolul educație antreprenorială. Și, chiar dacă foarte mulți dintre noi sunt autodidacți, lipsa de experiență și de informație ne pune bețe în roate atunci când ne aflăm la început de drum. Același lucru mi l-a spus și Ancu despre Adonis: oamenii aveau potențial, dar nu și experiență.

“Startul este cu siguranță cel mai greu. În acel punct echipa însemna de cele mai multe ori o armată de 2 oameni care trebuiau să poarte foarte multe pălării: antreprenor, CEO, om de vânzări, om de marketing, project manager, HR, programator sau secretară.”

Asta e realitatea în antreprenoriat: începutul, care poate însemna de multe ori chiar ani de zile, este o etapă în care lucrezi mai mult singur și îndeplinești toate sarcinile, pentru care, în mod normal, ar trebui delegați de 10 ori mai mulți oameni.

Optimismul, exagerat sau nu, a dus Adonis Software pe locul 3 la Ericsson Application Awards în Suedia cu aplicația de Android Urban Hero, în anul 2013.
Tot datorită/din cauza optimismului, au fost minimalizate și câteva probleme, cum ar fi:

• lipsa de analiză a pieței;

• dezvoltarea de produse a căror nevoie nu era bine cercetată pe piață anterior;

• angajarea personalului mai mult pe nivel de skill, decât pe nivel de motivare, drive și potrivire;

• importanța networking-ului.

O problemă majoră, existentă în toate domeniile, este birocrația. Ancu Radu a mărturisit că a înțeles în mod eficient importanța unei persoane dedicată pe această problemă, însă pentru România acest lucru încă rămâne un punct slab.

Ce ar putea descuraja antreprenorii care și-ar dori să înceapă o afacere în domeniul aplicațiilor mobile?

Să nu o începi dacă nu îți place extraordinar de mult ce faci, dacă nu te bucuri pentru succesele colegilor și ale clienților tăi. Dacă o faci doar din motive materiale, undeva pe parcurs vei abandona. Un business înseamnă un maraton, un efort enorm, iar dacă nu îți place ceea ce faci, zi de zi, oră de oră, e imposibil să ajungi acolo unde îți dorești- Ancu Radu.

Ce încurajează antreprenorii să înceapă o astfel de afacere?

Să o începi ca să contribui la creșterea în carieră a colegilor, să o începi ca să contribui la punerea pe piață a unor produse de calitate care ne fac viața mai ușoară.

Să o începi dacă vrei să faci parte din progresul tehnologic al omenirii, să o începi dacă ești curios din natură și îți place să lucrezi cu cele mai noi tehnologii, să o începi dacă ești pregătit să muncești mult și eficient pentru rezultate care îți aduc o satisfacție pe care nu o poți obține altfel.

Să o începi dacă ai capacități de lider și inițiativă – Ancu Radu.

Cu toate că România a crescut enorm în tot ceea ce înseamnă software, comparativ cu situația de acum 7 ani, românii care doresc să înceapă o afacere în acest domeniu trebuie să se aștepte la tot ce e mai rău, dar să pornească la drum cu optimism și entuziasm.

Antreprenorii români ar trebui să aibă o mentalitate mai mult pro-activă, decât re-activă, de executanți . Această cultură este încă nouă în România. Nu luăm acțiune dacă nu ni se spune ce să facem, nu facem lucrurile să se întâmple, cum ar zice americanii.

E nevoie ca din școli să se cultive această mentalitate, bazată pe gândire pe cont propriu, pe găsit soluții out of the box, pe urmat pașii logici necesari în orice afacere: stabilit obiectiv, gândit strategie, făcut plan, executat, măsurat, iterat.

Adonis Software se află în proces de internaționalizare, urmând să își deschidă un birou în Statele Unite, dar încă se păstrează procentajul de 50-50 activitate pe plan local și internațional.

Autor

Ramona este redactor și surprinde partea nevăzută a României, o parte frumoasă care crește odată cu poveștile pe care le transmite.

Write A Comment