Comisia Europeană anunță că importurile cumulate ale UE de gaz lichefiat din SUA în perioada aprilie 2016 – august 2018 a crescut la 2,8 miliarde de metri cubi.

În același context, reprezentanții au anunțat planuri și strategii de creștere a importurilor, în urma înțelegerii cu Donald Trump și Jean-Claude Juncker (Președintele Comisiei Europene), notează mediafax.

 Uniunea Europeană este gata să permită mai multe importuri de gaze naturale lichefiate din SUA, acest lucru întâmplându-se şi în acest moment. Exporturile în creştere ale gazelor naturale lichefiate din SUA, dacă au un preţ competitiv, ar putea juca un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea cu gaze a UE; dar SUA trebuie să-şi facă partea în eliminarea restricţiilor rigide privind exporturile de gaze naturale lichefiate. Ambele părţi au de câştigat mult prin colaborarea în domeniul energiei, a declarat Jean-Claude Juncker.

Jean-Claude Juncker subliniază faptul că aceste „restricții rigide” din partea americanilor scot în evidență necesitatea obținerii acordului Congresului american pentru exportul de gaz lichefiat, scrie Agerpres.

 Diversificarea este un element important pentru asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze naturale în UE. Prin urmare, este bine-venită creşterea importurilor de gaz natural lichefiat la un preţ competitiv din Statele Unite. Acest lucru se întâmplă într-o perioadă în care producţia autohtonă de gaze naturale din UE scade mai rapid decât se anticipase, având loc şi o accelerare a scoaterii din uz a centralelor pe cărbune din UE, a declarat Miguel Arias Cañete, Comisarul european responsabil pentru politici climatice şi energie.

Doar 4% din totalul de gaz lichefiat importat de Uniunea Europeană a fost asigurat de SUA în anul 2017, principala sursă de importuri fiind Qatar, cu o pondere de 36% din totalul importurilor. Pe lângă Qatar, gazul lichefiat este importat de UE din Nigeria (19%), Algeria (17%), Peru (7%) și Norvegia (7%), urmate de Trinidad și Tobago (7%).

În schimb, cea mai mare sursă de importuri de gaze a UE este Federația Rusă, cu un procent de 43% din totalul importurilor de gaz – urmată de Norvegia, cu 34%, notează Agerpres.

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment