Echipa de cercetători ai Universităţii Binghamton şi University-Purdue din Indianapolis au descoperit că semnalul wi-fi ar putea fi folosit pentru depistarea armelor şi explozibililor în spaţiile publice.

Astfel, prin intermediul semnalelor wireless se poate efectua o scanare a bagajelor, pentru a determina măsura obiectelor metalice sau pentru a aproxima volumul lichidelor deținute. În urma testelor inițiale, cercetătorii au constatat că precizia acestui sistem este într-un procent de peste 95%, fiind o alternatiă eficientă a sistemelor de securitate din aeroport.

Ulterior, sistemul a fost testat cu 15 tipuri de obiecte şi şase de genţi, notează Capital.ro. Sistemul wireless a avut o rată de succes de 99 de procente în privinţa recunoaşterii obiectelor periculoase – 98% în privinţa metalelor şi 95% lichidele.

În condițiile împachetării respectielor materiale/substanțe în bagaje, precizia a scăzul sub 90%. Această alternativă a sistemelor de securitate necesită, în schimb, un dispozitiv de tip wi-fi cu două sau trei antene şi poate fi integrat în reţele existente de tip wi-fi.

„În spaţiile publice mari este dificil să se instaleze o infrastructură scumpă de scanare, cum este cazul aeroporturilor. Intervenţia umană este necesară mereu pentru verificarea bagajelor şi am dorit să creem o metodă complementară în vederea reducerii forţei de muncă. Acest sistem ar putea avea un impact semnificativ în privinţa protejării publicului de obiectele periculoase. Este nevoie tot mai mare de acest lucru” – Yingying Chen, co-autor şi profesor în cadrul Departamentului de Electrică şi Inginerie informatică din cadrul Universităţii Rutger.

Cum funcționează? Sistemul analizează ce anume se întâmplă atunci când semnalele wireless pătrund şi vibrează la contactul cu obiecte sau alte materiale – fiind folosit în muzee, stadioane, parcuri tematice, şcoli sau în orice spaţiu public.

Studiul a primit premiul pentru cea mai bună lucrare în cadrul Conferinţei 2018 IEEE din domeniul comuncaţiilor şi a securităţii reţelelor, eveniment ce a avut ca temă securitatea informatică, notează Capital.ro.

Autor

Interesată de tot ce înseamnă nou, Andreea analizează îndeaproape parcursul antreprenorilor români, urmărind evoluția acestora.

Write A Comment