În SUA și în Europa de Vest, obligațiunile private au devenit un instrument obișnuit și au reușit să fie recunoscute ca o clasă de investiții de sine stătătoare.

În România, precum și în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, împrumutul prin intermediul obligațiunilor private este încă o metodă necunoscută de finanțare pentru dezvoltarea unei companii.

La nivel european, potrivit Deloitte Alternative Lender Deal Tracker Summer 2018, obligațiunile private sunt utilizate în principal pentru tranzacții de fuziuni și achiziții (M&A), reprezentând un total de 67% din tranzacțiile care vizează alimentarea achizițiilor, în timp ce plata dividendelor suplimentare, refinanțarea sau creșterea capitalului reprezintă minoritatea.

Deși aceste statistici iau în considerare doar tranzacțiile românești, este clar că acestea nu reprezintă deloc situația actuală, având în vedere numărul mic de tranzacții cu obligațiuni ce au loc la nivel local, declară Ciprian Nicolae, CVI.

CVI, unul dintre cei mai mari investitori din regiunea Europei Centrale și de Est, este o companie de investiții în obligațiuni private (private debt investor) cu sediul la Varșovia, Polonia. CVI și-a început activitatea în 2012 și a devenit rapid lider în domeniul investițiilor în obligațiuni private în Polonia și în regiune. Din 2012, CVI a derulat peste 700 de tranzacții (dintre care 450 au fost tranzacții cu obligațiuni) și a investit peste 1,6 miliarde euro în Europa Centrală și de Est.

În acest an, noi, CVI, am reușit să acordăm o finanțare de 25 milioane euro grupului Aaylex, după două investiții anterioare realizate în 2017 – în Impact SA (12 milioane euro), precum și în One United Properties (20 milioane euro). Desigur, nu acoperim toată piața românească, deoarece în ultimii ani, am asistat la numeroase oferte mai mici listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București, care vizează în special investitorii de retail.

Per ansamblu, se poate observa faptul că există un apetit din ce în ce mai crescut din partea antreprenorilor locali pentru a-și diversifica structura de finanțare a companiilor lor, prin emitere de acțiuni sau obligațiuni, chiar dacă la un nivel mai scăzut în comparație cu jucătorii de pe alte piețe regionale, Polonia fiind lider în acest domeniu.

În România, în principal datorită costului scăzut, finanțarea bancară tradițională rămâne cel mai popular mijloc de finanțare a afacerilor, indiferent de faptul că oferă grad de îndatorare și flexibilitate limitate, procesul de investiții este lung și strict și, în general, nu este disponibil pentru finanțarea tranzacțiilor de M&A a întreprinderilor mici și mijlocii.

Dacă analizăm aceste caracteristici specifice și le comparăm cu finanțarea oferită de companiile care investesc în obligațiuni private, este clar că nu concurăm cu băncile – suntem în căutarea unor companii complet diferite. De ce? Pentru că avem un randament mai mare, în comparație cu cel al băncilor, datorită profilului de risc mai ridicat. Acest lucru ne ajută deja să filtrăm o majoritate covârșitoare de proiecte, în care companiile caută cel mai mic cost posibil de strângere a capitalului, explică Ciprian Nicolae, CVI.

Pentru acei antreprenori care caută mai degrabă flexibilitate decât un cost scăzut, finanțarea prin intermediul emiterii de obligațiuni corporative este, de obicei, cea mai bună alegere posibilă – permite controlul complet al afacerii, are o structură mai flexibilă, oferă acces la întreaga structură de capital și este semnificativ mai rapidă decât finanțarea bancară. Cel mai important este faptul că este disponibilă și în situații cu risc sporit, în care băncile nu sunt, în general, în măsură să furnizeze finanțare, și este oferită împreună cu o structură personalizată, în funcție de fiecare companie în parte.

Am avut 108 astfel de parteneri doar anul trecut, companii private, cărora le-am acordat finanțare, dintre care 2 fiind companii românești. Însă căutăm mai mult și ne dorim să creștem piața obligațiunilor corporative din România și să contribuim astfel la dezvoltarea economiei locale, continuă acesta.

Autor

Pentru că antreprenoriatul este principalul vector al progresului unei comunități. Pasionată de noile invenții, soluții și de potențialul extraordinar al românilor.

Write A Comment